Νέα προσπάθεια για λύση στην Κύπρο με χαμηλούς τόνους - Free Sunday
Νέα προσπάθεια για λύση στην Κύπρο με χαμηλούς τόνους

Νέα προσπάθεια για λύση στην Κύπρο με χαμηλούς τόνους

Στην Κύπρο, φτάνει σήμερα η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ έχοντας μία σαφή εικόνα για τις προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών στο Κυπριακό μετά από τις συναντήσεις της με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, είχε την Πέμπτη συνάντηση και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ξεκινά τις επαφές της την Κυριακή με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 10:00 ενώ η συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί θα ακολουθήσει, πιθανότατα τη Δευτέρα.

Δεν αποκλείεται προτού ξεκινήσει τις επαφές της με τους δύο ηγέτες, η Τζέιν Χολ Λουτ να δει την ειδική σύμβουλο του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μετά τη συνάντηση με την κ.Λουτ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον λογαριασμό του αναφέρει ότι της τόνισε πως μόνο ένας υγιής διάλογος, στον οποίο όλοι θα μιλούν ο ένας στον άλλο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Η κ.Λουτ θα παραμείνει στην Κύπρο για 3-4 μέρες, γεγονός που δείχνει ότι θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για επανέναρξη μίας διαδικασίας στο Κυπριακό.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Kıbrıs» σε χθεσινό δημοσίευμά της αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν στη λεγόμενη «Βουλή» κατά τη διάρκεια της συζήτησης του «προϋπολογισμού», με τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ersin Tatar, να δηλώνει πως φυσικά και θέλουν να υπάρξει ειρήνη και συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι έχουν ένα κράτος και θα πρέπει να είναι προσεχτικοί διότι μπορεί να βρεθούν με μία συμφωνία, σε ένα περιβάλλον που θα απειλούσε την ύπαρξή τους.

Όπως είπε, η θέση για «μηδενικές εγγυήσεις» που τέθηκε πρόσφατα στις διαπραγματεύσεις, δεν θα γίνει ποτέ αποδεχτή από τους Τουρκοκύπριους. Επεσήμανε μάλιστα στην τοποθέτησή του, ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί και του Κουντρέτ Οζερσάι στο Κυπριακό και ζήτησε όπως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμβουλευθεί και την άποψη της λεγόμενης Βουλής. Ζήτησε επίσης ενημέρωση για την επίσκεψη της Λουτ. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η αναλογία 4 προς 1 σε σχέση με τον πληθυσμό.