Οι κατάσκοποι που αγάπησαν Τσίπρα και Ζάεφ - Free Sunday
Οι κατάσκοποι που αγάπησαν Τσίπρα και Ζάεφ
Η διαφήμιση της σχολής κατασκόπων του πανεπιστημίου FON που πρότεινε το νόμπελ για Τσίπρα -Ζάεφ

Οι κατάσκοποι που αγάπησαν Τσίπρα και Ζάεφ

«Έχουμε χρέος να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο» έλεγε πριν από έναν μήνα από βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ιστορικά υπονομεύει την υποχρέωση του κράτους για παροχή δωρεάν παιδείας, καθώς εισάγει τα δίδακτρα για τις πανεπιστημιακές σπουδές.

Προφανώς, βέβαια, τα δίδακτρα υπονομεύουν τη δωρεάν παιδεία στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά δεν την υπονομεύουν στην πρωτοβάθμια, όπου ο πρωθυπουργός στέλνει τα δικά του παιδιά, αλλά αυτό είναι ένα δευτερεύον ζήτημα.

Όπως επίσης δεν υπονομεύεται η δωρεάν παιδεία όταν τα έσοδα από τα δίδακτρα χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό, όπως, για παράδειγμα, για την προώθηση της υποψηφιότητας των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης, αν και αυτό αφορά το πανεπιστήμιο FON στα Σκόπια.

Το πανεπιστήμιο FON των Σκοπίων

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για τη χώρα μας η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης, που προτείνει η νομπελίστρια Wided Bouchamaoui» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος συμμετείχε στη σχετική πρωτοβουλία μαζί με τον πρύτανη του FON, Νάνο Ρούζιν.

Η συμμετοχή του κ. Ρούζιν σε μια τέτοια πρωτοβουλία δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς από την εποχή που ήταν βουλευτής –την περίοδο 1994-2001– θεωρούνταν διαλλακτικός στο ζήτημα του ονόματος. Το γεγονός, δε, ότι αμέσως μετά διετέλεσε επί επτά χρόνια πρέσβης της χώρας στο ΝΑΤΟ παραπέμπει σε επαφές οι οποίες επιδιώκουν να τονιστεί η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Το FON είναι το δεύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο που λειτούργησε στην ΠΓΔΜ μετά τη νομιμοποίηση της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης το 2002. Ξεκίνησε ως Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και σήμερα έχει πάνω από δέκα σχολές.

Η Ανώτατη Σχολή Κατασκόπων του FON

Ανάμεσα στις δέκα σχολές είναι και η Σχολή των Ντετέκτιβ και της Ασφάλειας, η οποία, όπως αναφέρει το πανεπιστήμιο στον ιστότοπό του, είναι η μοναδική σε όλα τα Βαλκάνια. Όπως σημειώνεται, «συνδέει το ερευνητικό πεδίο με τις υψηλότερες ακαδημαϊκές θεωρητικές και πρακτικές προδιαγραφές, παρέχοντας υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό γι’ αυτό το επάγγελμα, το οποίο κερδίζει σε σημασία στις τρέχουσες κοινωνικές και εμπορικές περιστάσεις».

Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι η σχολή παρέχει όχι μόνο ανταγωνιστικούς επαγγελματίες, προετοιμασμένους να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά επίσης εξοπλίζει τους αποφοίτους, ώστε να εκπληρώνουν αυστηρά δεοντολογικά, θεωρητικά και επαγγελματικά κριτήρια της εργασίας, όπως τα απαιτεί ο δημόσιος τομέας.

Σύμφωνα με το FΟΝ, οι απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια τοποθετούν αυτό το επάγγελμα στην κορυφή της διεθνούς ζήτησης, από τη στιγμή που έχει καταστεί προφανές ότι η ασφάλεια, η ειρήνη και ο πόλεμος δεν έχουν σύνορα.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια στα Σκόπια

Το FΟΝ δεν είναι το μοναδικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην ΠΓΔΜ. Είναι ένα από τα 25 πανεπιστήμια της χώρας, στα οποία φοιτούσαν το 2016 70.950 φοιτητές. Από αυτούς, οι 57.088 ήταν στα πέντε δημόσια πανεπιστήμια και οι 13.601 στα είκοσι ιδιωτικά.

Τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια κυμαίνονται μεταξύ 200 και 400 ευρώ, ενώ στα ιδιωτικά ξεκινούν από 500 ευρώ και φτάνουν στο FON –κατατάσσεται στη θέση 9.566 παγκοσμίως– να διαμορφώνονται σε 2.000 ευρώ κατ’ έτος. Οι σπουδαστές πρέπει να καταβάλουν το 1/4 ως προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε έως δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Τα 150 ευρώ τον μήνα αντιστοιχούν στα 3/4 του κατώτατου μισθού, που το 2018 είναι 200 ευρώ.

Το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας, το Πανεπιστήμιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, βρίσκεται στη θέση 3.207 παγκοσμίως και δεν έχει δίδακτρα.

24 ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αλβανία

Στη γειτονική Αλβανία τα πανεπιστήμια είναι 39, τα 15 από τα οποία είναι δημόσια. Το 1989, όταν έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς, ανέρχονταν σε έξι, ενώ άλλα πέντε ιδρύθηκαν στα επόμενα τρία χρόνια.

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου οι φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων έκαναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας μείωση των διδάκτρων, μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την εκπαίδευση και μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Τα δίδακτρα στην Ιατρική του Πανεπιστημίου των Τιράνων, που είναι στη θέση 6.626 στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων, αυξήθηκαν από τα 365 στα 405 ευρώ, ενώ στη Νομική των Τιράνων φτάνουν τα 325 ευρώ.

Το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αλβανία άρχισε να λειτουργεί το 2000. Το 2018 τα δίδακτρα σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο ξεκινούν από τα 2.000 ευρώ, ενώ το πιο ακριβό είναι το EPOCA –στη θέση 6.976 παγκοσμίως–, τα δίδακτρα του οποίου φτάνουν τα 3.700 ευρώ τον χρόνο, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός είναι 2.150 ευρώ τον χρόνο.

Το πόσο των διδάκτρων ακούγεται υπερβολικό, καθώς είναι περίπου ίσο με αυτό της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, που είναι στα 500 καλύτερα του κόσμου, ενώ τα δίδακτρα στο Ζάγκρεμπ είναι μόλις 60 ευρώ τον χρόνο.

Υψηλά δίδακτρα στη Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία λειτουργούν 47 πανεπιστημιακά ιδρύματα, από τα οποία τα επτά είναι ιδιωτικά. Το 2018 το πρώτο σε κατάταξη δημόσιο πανεπιστήμιο, «Ο Άγιος Κλήμης της Οχρίδας», που είναι στη θέση 2.060 παγκοσμίως, είχε δίδακτρα 750 ευρώ, ενώ το πρώτο ιδιωτικό, το Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας, που είναι στη θέση 3.357 παγκοσμίως, έχει δίδακτρα 3.700 ευρώ. Το αμέσως επόμενο ιδιωτικό, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Μπλαγκόεβγκραντ, που είναι στη θέση 4.957 παγκοσμίως, έχει δίδακτρα που ξεκινούν από 5.500 ευρώ και φτάνουν τα 7.400 ευρώ. Μάλλον ακριβά για μια χώρα όπου ο κατώτατος μισθός είναι στα 3.130 ευρώ ετησίως. Όμως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στα βουλγαρικά πανεπιστήμια φοιτούσαν το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 14.212 ξένοι φοιτητές, αυξημένοι κατά 33% σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 1/4 των ξένων φοιτητών ήταν από την Ελλάδα.

Οι Έλληνες στηρίζουν τα κυπριακά πανεπιστήμια

Στην Κύπρο, υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, λειτουργούν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα. Από αυτά, τα τρία είναι εθνικά, με σημαντικότερο το Πανεπιστήμιο της Κύπρου, που βρίσκεται στη 1.743η θέση παγκοσμίως και το οποίο ιδρύθηκε το 1989. Όσον αφορά τα δίδακτρα, έχει φοιτητές δύο ταχυτήτων, τους ντόπιους, που πληρώνουν έως 750 ευρώ, και τους ξένους, που πληρώνουν μεταξύ 5.500 και 7.400 ευρώ.

Το πιο αναγνωρισμένο ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται στη θέση 3.414 στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων.

Στα κυπριακά πανεπιστήμια το έτος 2015-2016 φοιτούσαν 38.647 σπουδαστές, το 43,6% των οποίων ήταν από χώρες-μέλη της Ε.Ε., δηλαδή κυρίως Έλληνες, δημιουργώντας ένα τεράστιο έσοδο για την κυπριακή οικονομία.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα το Διεθνές Πανεπιστήμιο προσφέρει 19 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, με δίδακτρα από 2.500 έως 9.000 ευρώ.