Νοτοπούλου είναι μόνο μία! - Free Sunday
Νοτοπούλου είναι μόνο μία!
Η κυρία Νοτοπούλου χαμογελά στο Παλε Ντε Σπορ, στην ομιλία Τσίπρα αλλά πίσω οι εξέδρες είναι άδειες

Νοτοπούλου είναι μόνο μία!

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία την ευθεία έκθεση στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, επτά μήνες μετά την ευκαιρία που έδειξε να αρπάζει ο πρωθυπουργός μετά την επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση για την γενοκτονία των Ποντίων.

“Η δημιουργία ενός πλατιού, δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου τέθηκε από τον Πρωθυπουργό τον Μάιο με τη στήριξη που παρείχε στον Δήμαρχο, και έγινε αποδεκτή από όλους όσοι τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο”, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ, στην Α' Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης.

Η δήλωση του κ.Δουίτση ήταν ακριβής, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αναφορά του σε “όλους όσοι τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο”. Διότι από τον Μάιο -που έγινε η πρόταση από τον πρωθυπουργό- και μετά η συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων μειώνεται διαρκώς.

Στις 13 Ιουλίου ο κ.Μπουτάρης σε σύσκεψη που έγινε ενημέρωσε τους αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους και τους προέδρους Νομικών Προσώπων του δήμου για την απόφαση του να είναι ξανά υποψήφιος. «Θα είμαι δήμαρχος έως 100 χρονών», τους είπε με δεδομένο ότι θα τον στήριζαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ.

Η συνθήκη των Πρεσπών

Όμως ο κ.Μπουτάρης μάλλον δεν λάμβανε υπόψη του εκείνη τη στιγμή την επίπτωση που θα είχε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης η υποστήριξη που αφειδώς παρείχε στη συμφωνία των Πρεσπών. Οι μετρήσεις που έκανε στη συνέχεια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στον δεύτερο γύρο δεν κέρδιζε σε καμία περίπτωση με αποτέλεσμα να αποφασίσει τελικά να απέχει από τις επόμενες εκλογές και να μην μείνει δήμαρχος μέχρι τα 100, όπως απειλούσε.

Οι εξελίξεις έδειξαν ότι το πολιτικό πλήγμα από τη συνθήκη των Πρεσπών δεν αφορούσε μόνο τον κ.Μπουτάρη αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη βεβαιότητα που του εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ότι “στις εκλογές θα σκίσει”.

Σε αυτό άλλωστε οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό και τα πενιχρά αποτελέσματα τα οποία είναι η κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκέντρωση στο Παλέ ντε Σπορ, η οποία απέφερε λίγους θεατές και ένα κομμάτι του γηπέδου το οποίο είχε μείνει άδειο.

ΣΥΡΙΖΑ με περιορισμένη επιρροή

Αλλά το βασικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός, είναι ότι δεν υπήρχε στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και της επιρροής του στην κοινωνία, διαθέσιμος κόσμος να ανταποκριθεί στις προτάσεις να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κόμματος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο ένα όνομα ακούστηκε ως υποψηφίου δημάρχου με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Του κ.Τάσου Τζήκα, πρόεδρου της ΔΕΘ από την εποχή των κυβερνήσεων Παπανδρέου το 2010,o οποίος διατηρήθηκε στη θέση του τόσο από την κυβέρνηση Σαμαρά όσο και από την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία μάλιστα τον ανέδειξε και σε συνομιλητή της, όταν τον διόρισε στην Επιτροπή για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Η ένδεια άλλων υποψηφίων δείχνει από τη μία ότι στα τρία χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταφέρει στη Θεσσαλονίκη να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο και από την άλλη ότι δεν υπήρχε προθυμία καθώς λειτουργούσαν ανασταλτικά, τόσο η συμφωνία των Πρεσπών, όσο και υποχώρηση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

Κομματική δυσαρέσκεια

Από την άλλη το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη -κυρίως οι βουλευτές- δεν δείχνει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Στην κυβέρνηση σήμερα μετέχει μόνο ένας βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης, ο κ.Μάρκος Μπόλαρης, η υφυπουργοποίηση του οποίου αποδίδεται στην πρόθεση του πρωθυπουργού να αποτραπούν διαφοροποιήσεις στη συμφωνία των Πρεσπών. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 από τους υπόλοιπους πέντε μόνο ένας έγινε υπουργός, ο κ.Νίκος Παρασκευόπουλος, μέχρι τον πρώτο ανασχηματισμό, ένας έγινε υφυπουργός, ο κ.Γιαννης Αμανατίδης, ο οποίος απομακρύνθηκε πρόσφατα, ενώ οι άλλοι τρεις είναι μάλλον στα αζήτητα των επιλογών του κ.Τσίπρα.

Στους κόλπους του κόμματος επισημαίνουν ότι ο διορισμός της κυρίας Νοτοπούλου στη θέση της Υφυπουργού Μακεδονίας -Θράκης και η μετεωρική ανέλιξη της δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλα τα πολιτικά στελέχη, ειδικά από τη στιγμή που η πολιτική της κυριαρχία στηρίχτηκε στην υποβάθμιση κορυφαίων μέχρι σήμερα εκπροσώπων του κόμματος, κάποιοι από τους οποίους απέφυγαν ακόμη και να στηρίξουν δημόσια την πρωθυπουργική επιλογή για αλλαγή γενιάς στα πράγματα της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και την χλιαρή αποδοχή που έδειξε να έχει η νέα υφυπουργός στις τάξεις του κόμματος.

Στο δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί ήλθε να προστεθεί και η δυσαρέσκεια της κυρίας Νοτοπούλου για τον χαρακτηρισμό της υποψηφιότητας της ως κομματικής από τον κ.Γιάννη Μπουτάρη. Η στάση του προκάλεσε έκπληξη, διότι έναν μήνα νωρίτερα είχε μιλήσει με θετικά λόγια για την υφυπουργό λέγοντας ότι πρόκειται για “δραστήρια, αποτελεσματική και έξυπνη γυναίκα, παρά την κριτική που δέχεται”. Κάποιοι μάλιστα συνέδεσαν τη δήλωση του κ.Μπουτάρη τόσο με το γεγονός ότι απέφυγε να χαρακτηρίσει κομματική την υποψηφιότητα του κ.Ταχιάου, όσο και με την εσωτερική αμφισβήτηση της υποψηφιότητας της κυρίας Νοτοπούλου από κομματικούς κύκλους με τους οποίους ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν σε επαφή και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, τόσο του 2010 όσο και του 2014.

Η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης εμφανίστηκε ενοχλημένη από τις αναφορές του κ.Μπουτάρη, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο δεν ήταν κομματική η δική του υποψηφιότητα, όταν τον στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη συνέχεια προτίμησε να κάνει μία στροφή και στη συνέντευξη της στο OPEN διόρθωσε την θέση της αποδίδοντας την απάντηση της στον “σεβασμό που του τρέφει” αν και ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό της υποψηφιότητας της ως κομματικής καθώς, όπως είπε «είναι τιμή μου όταν ο πολιτικός χώρος μου δίνει την ευκαιρία να ηγηθώ της πόλης».

Η αλλαγή της στάσης οφειλόταν κυρίως στο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να προσελκύσει την παράταξη του κ.Μπουτάρη -στο σύνολο ή τουλάχιστον μέρος της- στη δική της υποψηφιότητα, αν και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρό αριθμό συμβούλων της Πρωτοβουλίας, που ενδεχομένως να έχουν δίαυλο επικοινωνίας μαζί της.

Η κυρία Νοτοπούλου, η οποία δεν απάντησε στην έκκληση του ανεξάρτητου υποψηφίου δημάρχου, Κωνσταντίνου κ.Ζέρβα να παραιτηθεί για να διεκδικήσει το δήμο απερίσπαστη απο άλλα καθήκοντα, έδωσε την έγκριση της στη διοργάνωση ενός πάρτι από την Παράλλαξη στο προαύλιο χώρο του Υπουργείου, στις 5 Ιανουαρίου, ενισχύοντας την καχυποψία ότι η υποψηφιότητα της θα αξιοποιήσει κάθε δυνατή επιρροή στον δημόσιο τομέα.

Το κενό στην περιφέρεια

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία δεν είναι μόνο στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά αφορούν και την περιφέρεια, καθώς εξακολουθεί να μην έχει βρεθεί υποψήφιος, ως περιφερειάρχης για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ο κ.Μάρκος Μπόλαρης απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αναζήτηση.

“Δυστυχώς, Νοτοπούλου είναι μόνο μία”, έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει καλά τις εσωκομματικές διελκυστίνδες της αριστεράς.