Θεσσαλονίκη: Κεντροαριστερά με στενό ακροατήριο στις δημοτικές - Free Sunday
Θεσσαλονίκη: Κεντροαριστερά με στενό ακροατήριο στις δημοτικές

Θεσσαλονίκη: Κεντροαριστερά με στενό ακροατήριο στις δημοτικές

Ανατροπές στους σχεδιασμούς για την ενιαία εκπροσώπηση της κεντροαριστεράς στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε η οργισμένη αποχώρηση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης από τη λίστα των υποψήφιων δημάρχων όταν πληροφορήθηκε από δημοσίευμα της ιστοσελίδας voria.gr ότι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε μυστικές επαφές με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η κ. Καλυψώ Γούλα, η οποία έγινε γνωστή πανελληνίως όταν βρέθηκε δίπλα στον κ. Μπουτάρη όταν δέχτηκε την επίθεση, πέρυσι τον Μάιο, είχε ήδη εκδηλώσει τη δυσφορία της για το γεγονός ότι, ενώ η ίδια είχε αναδειχθεί στην εσωτερική διαδικασία της παράταξης που διοικεί ως η πρόταση της παράταξης στις υπόλοιπες κινήσεις της κεντροαριστεράς, ο δήμαρχος ανακοίνωνε δημόσια τη στήριξή του στον κ. Σπύρο Βούγια, ο οποίος επίσης συμμετέχει στην προσπάθεια για ανάδειξη κοινού κεντροαριστερού υποψηφίου.

Ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπανδρέου και δις υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, το 1998 και το 2002, έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη του Ποταμιού και αναμένει ότι σύντομα θα έχει και τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θα τον ανακοινώσει σε επόμενο κύμα υποψήφιων δημάρχων που στηρίζει.

Ο κ. Βούγιας φέρεται να εκτιμά ότι η στήριξη του ΚΙΝΑΛ θα τον διευκολύνει στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου, ενώ προσδοκά να έχει την υποστήριξη μέρους τουλάχιστον της Πρωτοβουλίας, της παράταξης που διοικεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία όμως μετά την απόφαση του κ. Μπουτάρη να μην είναι υποψήφιος εμφανίζεται να έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής της.

Το μεγαλύτερο μέρος της Πρωτοβουλίας δείχνει πολιτικά να βρίσκεται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η κ. Νοτοπούλου διεκδικεί ένα μέρος της, το οποίο θα τη νομιμοποιήσει να κάνει το πολιτικό άνοιγμα στον χώρο που το 2014 είχε ψηφίσει, την ίδια μέρα, ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και Μπουτάρη στις δημοτικές. Πάντως, μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση δεν δείχνει να είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Με αυτόν τον στόχο, η κ. Νοτοπούλου διατηρεί τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Μπουτάρη, αν και πρόσφατα είχε εκφράσει τη δυσφορία της που ο δήμαρχος την είχε χαρακτηρίσει κομματική υποψήφια.

Παράλληλα, προσπαθεί να αξιοποιήσει τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς που χρησιμοποίησε ο κ. Μπουτάρης από το 2006 και μετά.

Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιεί τις διαχειριστικές δυνατότητες –πολιτικές ή όποιες άλλες– που έχει ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη δεν διακρίνεται για τον ενθουσιασμό του απέναντι στην υποψηφιότητα της κ. Νοτοπούλου.

Όμως και η ίδια η νεαρά υπουργός κινείται στο κλίμα του Μαξίμου, το οποίο δεν εκτιμά ιδιαίτερα τους βουλευτές του στη Θεσσαλονίκη και θα διευκόλυνε μια ανατροπή στις εσωκομματικές ισορροπίες με παράλληλη ανάδειξη μιας νέας γενιάς στελεχών.

Ανεπίσημες πληροφορίες από δημοσκοπήσεις, πάντως, αναφέρουν ότι συνολικά ο χώρος ο οποίος σήμερα ανταποκρίνεται στους συνδυασμούς της κεντροαριστεράς είναι υποδιπλάσιος από το 46% που είχαν πάρει μαζί ο κ. Μπουτάρης και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ το 2014.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, βασική επιδίωξη του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η νίκη της δικής του υποψήφιας, αλλά η ήττα του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμούν ότι η σοβαρότερη ήττα για τον κ. Μητσοτάκη θα είναι η νικηφόρα πορεία ενός υποψηφίου που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ αλλά έχει διαφοροποιηθεί από το κόμμα, όπως ο κ. Ορφανός.