Φίλης: Η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική - Free Sunday
Φίλης: Η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική

Φίλης: Η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική

«Η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος διαμήνυσε ότι «ελληνική είναι μόνο η ελληνική Μακεδονία».

Από το βήμα της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου συζητήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κυβερνητικός βουλευτής επεσήμανε τα εξής:

«Υπάρχουν πολλές Μακεδονίες, οι Μακεδονίες των άλλων που ρητά καθορίζονται στη Σύμβαση του Βουκουρεστίου με την υπογραφή τη δική μας, την ελληνική. Όταν ακούγεται ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, αυτό εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός. Ίσως να μην ακούγεται καλά, αλλά είναι πραγματικότητα».

Και συνέχισε: «Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η Μακεδονία έγινε ελληνική γιατί πληθυσμιακά η Μακεδονία έως το 1912-22 που ήρθαν οι πρόσφυγες δεν είχε πλειοψηφία ελληνική παρά μόνο σε ορισμένες ζώνες στον Νότο. Έγινε ελληνική μέσα από ανταλλαγές κατά τις δύσκολες περιπέτειες που ζήσαμε».

Εξαπέλυσε δε, επίθεση κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, κάνοντας λόγο για διαρκή αναβολή επίλυσης του Μακεδονικού και τονίζοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το Σκοπιανό συνιστά «εθνική και όχι κομματική επιλογή».

Αναφερόμενος τέλος, στις κατηγορίες περί αμερικανικών και γερμανικών παρεμβάσεων, απάντησε τα εξής: «Μας λένε ότι το κάνουμε για να εξυπηρετήσουμε τους Αμερικάνους. Ο κ. Καμμένος μας είπε ότι το κάνουμε για τη Μέρκελ. Μα υπάρχει πιθανότητα να λυθεί χωρίς συνεννόηση με τους διεθνείς παράγοντες;»