Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική - Free Sunday
Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική

Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική

Σαφές μήνυμα ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική έστειλε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι σύνθημα των δήθεν εθνικιστών, είναι αλήθεια».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών απέρριψε τα όσα υποστηρίζουν κάποιοι ότι η Μακεδονία χωρίστηκε στα τρία μετά τους Βαλκανικούς αγώνες. «Τότε διαμοιράστηκαν εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας όχι η Μακεδονία» σημείωσε και τόνισε ότι «ο όρος σλαβική Μακεδονία είναι επινόηση».

Ανέφερε ότι σε απογραφή της Γιουγκοσλαβίας το 1921 δεν υπάρχει καμία αναφορά «ούτε για έναν Μακεδόνα εκτός Ελλάδας».

«Μέχρι τον β' παγκόσμιο πόλεμο δεν υπήρχε ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα λαός Μακεδόνων» σημείωσε.

Διερωτήθηκε «γιατί μας πιέζουν να τους αναγνωρίσουμε, αν είχε τελειώσει το ζήτημα τι σημασία έχει η μη αναγνώριση από την Ελλάδα» για να απαντήσει ότι «η σημασία για τα Σκόπια είναι με τι όνομα θα τους αναγνωρίσουμε εμείς».

«Η Ελλάδα υποχωρεί σε όλα, αναγνωρίζει όλα τα σύμβολα του αλυτρωτισμού τους. Πάντα εμείς πρέπει να υποχωρούμε, απέναντι στους μεγάλους και τους μικρούς. Εξωτερική πολιτική του ανοίξαμε και σας περιμένουμε, όλοι μικροί μεγάλοι σπεύσατε. Αυτό δεν λέγεται εξωτερική πολιτική αλλά πλήρης ενδοτισμός σε όλους και όλα» τόνισε.

Απέρριψε το επιχείρημα περί σταθεροποίησης της περιοχής τονίζοντας ότι υπάρχει σταθερότητα και σήμερα και το μόνο που κάνουμε είναι να «νομιμοποιούμε τον αλυτρωτισμό τους».

«Τόσα χρόνια η περιοχή ήταν ήρεμη, η είσοδος στο ΝΑΤΟ δεν είναι πανάκεια» σημείωσε και υπενθύμισε τις επεκτακτικές βλέψεις της Τουρκίας που βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. «Είχαμε βρει τρόπο να συνυπάρχουμε και τώρα κλονίζεται η σταθερότητα γιατί αναγνωρίζουμε τον αλυτρωτισμό τους και την ίδια στιγμή αναζωπυρώνεται ο αλυτρωτισμός άλλων σε βάρος τους. Οι Αλβανοί στα Σκόπια θέλουν να αναγνωριστούν ως οντότητα» υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι σλαβόφωνοι δεν είναι ένα πράγμα, ανάμεσά τους υπάρχουν και οι βουλγαρίζοντες και αυτοί κοιτούν προς τη Βουλγαρία». «Αυτά δεν προοιωνίζουν σταθερότητα, κυοφορούν εκρήξεις» προειδοποίησε.

«Τα Σκόπια είναι ένα πολυεθνοτικό κράτος αυτά τα κράτη αναγνωρίζονται με ουδέτερο όνομα που δεν καπελώνει άλλες εθνότητες εντός τους και κυρίως τους Αλβανούς. Αυτές είναι συνταγές αποσταθεροποίησης» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται για τη Βουλγαρία μετά την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» που η χώρα δεν έχει αναγνωρίσει καθώς θεωρεί ότι η γλώσσα είναι βουλγαρικό ιδίωμα.

«Ακόμα και η ονομασία Βόρεια Μακεδονία δεν είναι erga omnes γιατί τα εσωτερικά τους έγγραφα μπορούν να τα ανταλλάσσουν όπως θέλουν μέχρι να έρθει η στιγμή να μπουν στην ΕΕ, αν έρθει. Ακόμα και τη ρηματική διακοίνωση την έστειλαν ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας"» σημείωσε. 

Διερωτήθηκε τι σημαίνει η δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ. «Μόνο η Ελλάδα δεν θα μπορεί να διαπραγματευτεί το παραμικρό; Μετατρέπεται σε χώρα παρία;» ανέφερε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήγε να διασπάσει τη ΝΔ και δεν της βγήκε «Πηγαίνετε να κυριαρχήσετε στην κεντροαριστερά βγάζοντας όλους εμάς ακροδεξιούς. Ακούστε για να θυμάστε. Πέφτετε πάνω στην παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Πέφτετε στην παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Η ψυχή μας είναι το όνομά μας. Δεν ντρέπεστε λιγάκι;» ανέφερε.

«Αλυτρωτισμός είναι όταν διεκδικείς όχι όταν αποκρούεις τις διεκδικήσεις των άλλων. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Μαζεύονται πάλι εκατομμύρια στους δρόμους» επανέλαβε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε «όπως είπε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα πρέπει να θυμούνται και το χθες για να μην το ξαναζήσουν αύριο».