Το Μαξίμου παραδέχτηκε πολιτική ήττα στην αναθεώρηση - Free Sunday
Το Μαξίμου παραδέχτηκε πολιτική ήττα στην αναθεώρηση
O πρωθυπουγός συζητά με τον βουλευτή πλέον Τερενς Κουικ την ώρα της ψηφοφορίας

Το Μαξίμου παραδέχτηκε πολιτική ήττα στην αναθεώρηση

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η διαφορετική τροπή που είχαν οι ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε σχέση με τις κυβερνητικές προσδοκίες για το θέμα. Ενδεικτικός είναι ο τρόπος που αντιμετώπισε το θέμα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και ιδιαίτερα η «Αυγή», το επίσημο κομματικό όργανο, για το οποίο ο κ. Πάνος Καμμένος είχε πει στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ότι παίρνει γραμμή απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου. Την Πέμπτη κεντρικός τίτλος της εφημερίδας ήταν «Με θεσμική ευθύνη για το μέλλον», ενώ στο πρωτοσέλιδο αναφέρονταν οι πέντε άξονες για την αναθεώρηση του Συντάγματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός.

FS αναθεώρηση Αυγή0214

Την επομένη μέρα, Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, το θέμα δεν ήταν πλέον κεντρικό στην πρώτη σελίδα, αλλά ήταν στο κάτω μέρος της με τίτλο «Στήριξη στις προοδευτικές αλλαγές» και υπότιτλους «Υπερψηφίστηκαν με ευρύτερη πλειοψηφία όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και «Δεν εγκρίθηκε καμία από τις προτάσεις της ΝΔ, όπως τα άρθρα 16, 24 και 79».

FS αναθεώρηση Αυγή0215

Παρόμοια ήταν και η στάση της «Εφημερίδας των Συντακτών», που περιορίστηκε να κάνει λόγο για «θετική εξέλιξη», αλλά συμπεριέλαβε στην πρώτη σελίδα το αυτονόητο που η «Αυγή» είχε κρύψει: «Καταψηφίστηκαν τέσσερις διατάξεις από την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ».

Αντίστοιχα, το «Έθνος» στην πρώτη σελίδα από την αναθεώρηση είχε μονάχα «Τέλος στην προστασία των υπουργών», ενώ η «Kontra News» δεν είχε τίποτε.

Το πρακτικό συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε 4 από τις 36 προτάσεις του (το 11%), πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στις μυστικές ψηφοφορίες ο έλεγχος των 145 βουλευτών και των 6 πρόθυμων είναι δύσκολος. Με δεδομένο δε ότι κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές φέρονται να υπερψήφισαν προτάσεις, όπως η αλλαγή του άρθρου 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα, είναι αβέβαιο αν η διαφωνία των συγκεκριμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, που καταψηφίστηκε, και δεν εκτείνεται σε ευρύτερη γκάμα πολιτικών και απόψεων.

 

Η αυτονόμηση της κ. Κασιμάτη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτονόμησης ήταν η βουλευτής Β΄ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, η οποία καταψήφισε 14 από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο της κυρίας Κασιμάτη διέρρευσε στη δημοσιότητα προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της βουλευτού, συνεργάτες της οποίας σημείωναν ότι η εφορευτική επιτροπή που παρέλαβε το ψηφοδέλτιό της αποτελούνταν από δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους κ.κ. Χρήστο Καραγιαννίδη και Δημήτρη Μπαξεβανάκη, και τον Ιάσονα Φωτήλα της ΝΔ.

Η κυρία Κασιμάτη, η οποία τελευταία φορά είχε διαφοροποιηθεί για τη ρύθμιση που αναγνώριζε την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, εφέρετο αποφασισμένη να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τη διαρροή του ψηφοδελτίου της στον πρόεδρο της Βουλής.

Αιχμές κατά του κ. Βούτση άφησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επισήμανε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα συγκέντρωσε 151 ψήφους, αφού έγινε ανακαταμέτρηση των ψήφων.

 

Το Μαξίμου παραδέχεται την ήττα

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να μαζέψει τις εντυπώσεις με μια ανακοίνωση που εξέδωσε «διά κύκλων» το βράδυ της Πέμπτης, στην οποία κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι βιάστηκε να πανηγυρίσει για την απόρριψη της πρότασης.

«Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και μία πολιτική ήττα μιας κυβέρνησης που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα» έλεγαν οι κύκλοι του Μαξίμου, θέτοντας στην ατζέντα της συζήτησης το ζήτημα της πολιτικής ήττας, άρα παραδεχόμενοι ότι η απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί «πολιτική ήττα».

Στην επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η οποία εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, δεν γινόταν καμία αναφορά στην καταψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης, καθώς η ανακοίνωση περιοριζόταν να πει ότι «οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, είτε ακόμα και από την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών».

 

Μεθόδευση βλέπει η ΝΔ

Η ΝΔ, από την πλευρά της, εμφανίστηκε επιφυλακτική στο κατά πόσο οι αρνητικές ψήφοι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό ήταν θέμα συνείδησης ή κατευθυνόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου θέση.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι «είναι προφανές ότι αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών, με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014».

Η ΝΔ κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει σήμερα κιόλας τις προθέσεις του: θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4;».

Ουσιαστικά, δηλαδή, μετά τους πανηγυρισμούς του Μαξίμου για την υπερψήφιση των προτάσεών του, τίθεται σε αμφισβήτηση κατά πόσο ο πρωθυπουργός δεν θα μεθοδεύσει στη δεύτερη ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων, που θα γίνει σε έναν μήνα, την υπερψήφιση της αλλαγής του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με λιγότερους από 151 βουλευτές, έτσι ώστε να μη συμπεριληφθεί στις υπό αναθεώρηση διατάξεις τις οποίες θα κληθεί να ψηφίσει η επόμενη Βουλή.

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, το οποίο είχε προαναγγείλει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, πριν υποχρεωθεί να το διαψεύσει μετά από εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, η αδυναμία εκλογής από τη Βουλή Προέδρου της Δημοκρατίας με τουλάχιστον 180 ψήφους θα εξακολουθήσει να προκαλεί διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η επόμενη προεδρική εκλογή θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2020 και ο κ. Τσίπρας έχει ήδη εντάξει στην προεκλογική του εκστρατεία την πρότασή του για επανεκλογή στην προεδρία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για μια δεύτερη θητεία, καλώντας τη ΝΔ να πάρει θέση από τώρα αν θα τον ψηφίσει.

Απαντώντας στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πιάνει στο στόμα του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος για να πιάνετε στο στόμα σας τον τωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ θα αποφασίσει τι θα κάνει «στην επόμενη Βουλή, που θα είναι κυβέρνηση».

«Γιατί μπαίνετε σε αυτή τη συζήτηση; Ποιο άγχος σάς κυριεύει για το τι θα κάνει η ΝΔ στην επόμενη Βουλή, που θα είναι κυβέρνηση; Κάνετε διαχείριση της ήττας σας, κ. Τσίπρα. Μιλάτε για πρόσωπα αντί να μιλάτε για τη θεσμική διαδικασία της αναθεώρησης. Πάλι καλά που δεν μου ζητήσατε και το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλου. Έχω άριστη σχέση με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον εκτιμώ και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά του» είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ.