Στους "θεσμούς" σήμερα οι προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια - Free Sunday
Στους "θεσμούς" σήμερα οι προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια

Στους "θεσμούς" σήμερα οι προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια

Μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στους «Θεσμούς» η πρόταση για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, στην οποία κατέληξαν χθες η κυβέρνηση και οι τράπεζες κι ενώ οι θεσμοί ετοιμάζουν την Έκθεση Αξιολόγησης που θα καταθέσουν στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθεί και η Έκθεση των «Θεσμών», αλλά και θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για κατάργηση του ν.Κατσέλη και την διάδοχη κατάσταση για προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.
Στις τρεισήμισι ώρες που κράτησε η χθεσινή συνάντηση υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο με τους τραπεζίτες «καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων» -όπως επί λέξει έλεγαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά αφορούσαν τα εξής σημεία:

  • Η διάρκεια ισχύος του νέου πλαισίου: Συμφωνήθηκε ο νόμος να έχει ισχύ για ένα χρόνο, αρχής γενομένης από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της διατραπεζικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα κατατίθενται τα αιτήματα.
  • Η ισχύς προστασίας του νέου νόμου θα είναι μεγαλύτερη, αλλά μόνον για «ευπαθείς ομάδες», όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι χρονίως ή βαριά πάσχοντες. 3. Στην πλατφόρμα θα μπορούν να υπαχθούν δάνεια που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31/12/2018 (εφόσον βρίσκονται ήδη σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες). 4. Όσοι σπεύσουν και καταφέρουν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση, θα επανελέγχονται ανά τριετία, για να διαπιστώνεται ότι εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια. 5. Στην πλατφόρμα θα μπαίνουν και περί τους 150.000 δανειολήπτες που έχουν μεν καταθέσει αίτημα υπαγωγής στο ν. Κατσέλη, αλλά δεν έχουν πάρει δικάσιμο. Ο έλεγχος των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων τους θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας, αν και τελικά ο δικαστής θα αποφασίζει αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος ή όχι για το νόμο Κατσέλη.
  • Τα κριτήρια ένταξης στη νέα ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, θα είναι –με βάση συγκλινουσες ως τώρα πληροφορίες:1. Αντικειμενική αξία ακινήτου 250.000 ευρώ.2. Συνολικό υπόλοιπο οφειλών από δάνεια με υποθήκη ή εγγύηση πρώτη κατοικία μέχρι 130.000 ευρώ.
  • Για «κούρεμα» του υπολοίπου του δανείο η αξία του να υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και
  • εισοδηματικά κριτήρια από 12.500 ευρώ για τον άγαμο μέχρι 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής μέχρι 25 χρόνια (με όριο ηλικίας του δανειολήπτη τα 80 έτη), χαμηλό επιτόκιο (euribor τριμήνου +2%), «κούρεμα» και επιδότηση της δόσης 30% -ή έως και 100% σε ειδικές περιπτώσεις