Μητσοτάκης: Προτεραιότητα μας η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου - Free Sunday
Μητσοτάκης: Προτεραιότητα μας η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα μας η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου

«Θέλησα να μιλήσω για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι και με τη δική μου παρέμβαση να τιμήσω μια συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη σε ένα πολύ σημαντικό θέμα εθνικού χαρακτήρα. Δεύτερον, γιατί είναι υποχρέωση και δική μου σε συνέχεια των αγορεύσεων των βουλευτών της ΝΔ να αποκαταστήσω ορισμένες αλήθειες οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σε παιχνίδια εντυπώσεων και προπαγανδιστική ασυνέπεια της κυβέρνησης. Τρίτον να περιγράψω θέση της ΝΔ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια όπου συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και να επιχειρήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση αυτή μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις στις οποίες μας έχει συνηθίσει τελευταία η κυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή λαμβάνει χώρα Απρίλιο του 2019 και το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από το 2016. Δεν γίνεστε πιστευτοί όταν λέτε ότι η συζήτηση γίνεται σε ουδέτερο χρόνο», πρόσθεσε.

«Είμαστε το κόμμα το οποίο εξ αρχής χειρίστηκε με ευθύνη και ρεαλισμό το πολύπλοκο αυτό θέμα: τις Γερμανικές επανορθώσεις και το Κατοχικό δάνειο, που αφορούν το ελληνικό κράτος. Αλλά και τις αποζημιώσεις, που αφορούν ιδιώτες, οι οποίοι υπήρξαν θύματα των ναζιστικών θηριωδιών», σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης που επέκρινε ακολούθως τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τηρούσε επί του θέματος προεκλογικά, ενώ μόλις έγινε κυβέρνηση, όπως είπε, χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις κυρίως ως ηθικό ζήτημα.

«Εγω σε αντίθεση δεν θέλω να κρύψω τίποτε από τον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Μητσοτάκης που χαρακτήρισε δίκαιο αλλά και δύσκολο το ελληνικό αίτημα.

«Ξέραμε και ξέρουμε ότι ο νομικός δρόμος προβλεπόταν και προβλέπεται να είναι εξ αντικειμένου δύσκολος», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη επιτροπή της Βουλής δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της, καθώς «ήρθαν οι κάλπες του 2015» και προσέθεσε ότι «τα συμπεράσματά της είναι τα μόνα που διαθέτει το ελληνικό Κοινοβούλιο και τα υιοθέτησε από την επόμενη Επιτροπή που συστάθηκε από την κυρία  Κωνσταντοπούλου».

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «παρά τα μεγάλα λόγια, παρά τις θεατρικές κινήσεις ουσιαστικά απουσίασε αυτά τα 4 χρόνια από αυτή την εθνική προσπάθεια». «Δεν αφορά κάποια ελληνική διεκδίκηση. Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας τον Μάρτιο του 2015 στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ και πρόσθετε ότι είναι διμερές θέμα το οποίο έχει πρωτίστως ηθική σημασία. Απάντησε η κ. Μέρκελ με τις γνωστές θέσεις» ανέφερε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε επίσης ότι ειδικά η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου είναι σίγουρα νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή, και τόνισε: «Και πρέπει να αποτελέσει και προτεραιότητά μας».