Τσίπρας: Έχω εμπιστοσύνη στη νέα γενιά και όσους επιμένουν να ονειρεύονται - Free Sunday
Τσίπρας: Έχω εμπιστοσύνη στη νέα γενιά και όσους επιμένουν να ονειρεύονται
Πηγή: Γραφείο Τύπου/ Andrea Bonetti

Τσίπρας: Έχω εμπιστοσύνη στη νέα γενιά και όσους επιμένουν να ονειρεύονται

Αναφορές στους νέους και τις νέες, έκανε από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «ακούω διάφορους να απαξιώνουν τη νέα γενιά, να τη χαρακτηρίζουν απαθή ή αδιάφορη. Αλλοι την υποτιμούν. Όπως ο κ. Μητσοτάκης που καταψήφισε την πρόταση μας για την ψήφο στα 17, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα κάνουν μόνον ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ξέρετε γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί απαξιώνουν τη νέα γενιά; Γιατί τη φοβούνται κατά βάθος. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η γενιά που πλήρωσε την κρίση που δημιούργησε το σάπιο καθεστώς της παλιάς Ελλάδας, είναι απέναντι τους» και πρόσθεσε: «Φοβούνται τη δύναμη που έχει η νέα γενιά. Γιατί έχει γνώση, άποψη, παραστάσεις και εμπειρίες που καμία άλλη γενιά δεν είχε σε αυτές τις ηλικίες. Αυτή τη γενιά τη χρειαζόμαστε για τη νέα εποχή. Δεν τη χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τη χρειάζεται ο Τσίπρας. Τη χρειάζεται η Ελλάδα, τη χρειάζεται η Ευρώπη. Γι' αυτό και οι 17αρηδες που ψηφίζουν για πρώτη φορά στις 26 Μάη, οι 18αρηδες, οι 20αρηδες, αυτές τις μέρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ένα όπλα στα χέρια τους ας μην το παραδώσουν αυτό το όπλο στους αντίπαλους». 

Μάλιστα ο κ Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι έγινα πρωθυπουργός στα 40 μου. Κάποιοι ακόμα και σήμερα με αποκαλούν καταληψία και πρόεδρο 15μελούς. Εγώ έχω εμπιστοσύνη στη νέα γενιά. Έχω εμπιστοσύνη στο κριτήριο της. Έχω εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της», τονίζοντας: «Έχω εμπιστοσύνη στη δύναμη των ανθρώπων που επιμένουν να ονειρεύονται».

Μιλώντας στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, με το βασικό σύνθημα «Ενώνουμε Δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών, για την Ευρώπη των λαών» σε κόκκινο φόντο πίσω από το βήμα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη στις εκλογές της 26ης Μαΐου και υποστήριξε ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν:

  • τις απολύσεις ή τη στελέχωση του κοινωνικού κράτους.
  • Τη φοροασυλία του πλούτου που υπόσχεται η ΝΔ ή την ελάφρυνση των βαρών για τους πολλούς
  • Το ασφαλιστικό Πινοσέτ που οι ίδιοι ονόμασαν έτσι ή ένα δίκαιο και βιώσιμο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα
  • Την κατάρρευση των μισθών και την εργασιακή απορρύθμιση ή την αύξηση των μισθών και την προστασία της εργασίας
  • Τα δωράκια στην ολιγαρχία ή το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα
  • Δηλαδή την Ελλάδα των ελίτ ή την Ελλάδα των πολλών. Το πρόγραμμα της ΝΔ, είναι η πλέον ξεκάθαρη αποτύπωση του πιο σκληρού και εκδικητικού νεοφιλελευθερισμού.

Εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι εκπροσωπεί την ελίτ καθώς «είναι ένας από αυτούς…Ένας άνθρωπος φτιαγμένος από τα τζάκια, ταγμένος για τα τζάκια και την ολιγαρχία», ενώ αποδόμησε και την επικοινωνιακή και προεκλογική του τακτική: «όταν προσπαθεί να παραστήσει κάποιον άλλο, καταλήγει στον αυτοεξευτελισμό. Όταν συναντήθηκε με τους διανομείς, λίγες μέρες αφού νομοθετήσαμε ένα νέο πλαίσιο εργασιακής ασφάλειας και προστασίας αυτών των ανθρώπων του μόχθου τι μας ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης; Ότι συνάντησε 20 ντελιβεράδες και δήθεν τον ρώτησαν πότε θα φύγει ο Τσίπρας. Όταν συναντήθηκε με τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς, τους οποίους από την πρώτη στιγμή έχουμε στηρίξει και έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για τα δίκαια αιτήματά τους σχετικά με την προστασία της πνευματικής δημιουργίας, τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Τους έκανε με το ζόρι προεκλογικό σποτάκι…Όταν συνάντησε έναν πωλητή της Σχεδίας, δήθεν του μίλησε κατά της κυβέρνησης, όπως μας ενημέρωσε η ΝΔ. Πάλι ψέματα. Βγήκε ο άνθρωπος να πει ότι δεν τα είπε ποτέ. Αυτός ο εξευτελισμός του κ. Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτικός».

Αναφερόμενος στην επικαιρότητα χαρακτήρισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη «φυσικό αρχηγό της ΝΔ»: «‘Ακουσα σήμερα και τον στενό οικογενειακό φίλο και χρηματοδότη του κου Μητσοτάκη, τον πολλάκις υπόδικο και διωκόμενο κο Μαρινάκη να αναλαμβάνει χρέη αρχηγού για λογαριασμό της ΝΔ. Αμφισβήτησε την αξιοπιστία του λέγοντας ότι είναι τόσο υψηλή όσο και οι στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τους οποίους διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Και είδα και τη ΝΔ να σπεύδει να υιοθετήσει τη γραμμή του φυσικού αρχηγού της». Οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος, συνέχισε, «βρίζουν, απειλούν θεούς και δαίμονες, γιατί τους πιάνει απελπισία όσο σκέφτονται ότι στις εκλογές δε ψηφίζουν ούτε οι δημοσκόποι ούτε οι δημοσιολόγοι». Στις εκλογές είπε ο κ. Τσίπρας ψηφίζουν οι πολλοί και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα τους οδηγήσουν οριστικά στο περιθώριο και «πολλούς από αυτούς στο ακροατήριο της δικαιοσύνης. Και επειδή αυτό το γνωρίζουν καλά, γίνονται ακόμη πιο χυδαίοι και πιο επιθετικοί».

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis είπε ότι οι εμπλεκόμενοι αντιδρούν στις αποκαλύψεις χωρίς να τηρούν τα προσχήματα: «Δε μας λένε πια ότι είναι αθώοι. Αυτό το έχουν χάσει και ξεχάσει. Αλλά μας λένε πως ότι κι αν έγινε, έχει παραγραφεί. Γιατί η μίζα, λένε, είναι μέρος των καθηκόντων ενός υπουργού. Αυτή ακριβώς η πολιτική αναισθησία και ο κυνισμός είναι ο πυρήνας της ηθικής του παλιού καθεστώτος στη χώρα». Τις ευθύνες θα τις αναζητήσει η δικαιοσύνη με τους αργούς ρυθμούς της ωστόσο «εμείς τους λέμε ότι τίποτε και κανένα «έγκλημα και η πολιτική ευθύνη αυτή που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής δεν παραγράφεται».

Η μάχη στην Ελλάδα, είναι κομμάτι μιας συνολικής πολύ μεγαλύτερης μάχης στην Ευρώπη είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε. Έχουμε την Ευρώπη των πολλών απέναντι στην Ευρώπη των ελίτ». Υποστήριξε ότι στο συντηρητικό στρατόπεδο κουμάντο πλέον κάνει η ακροδεξιά και επανέλαβε την επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ και στον υποψήφιο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης, κάποτε φιλελεύθερος, είναι πλέον από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμπόρευσης με την ακροδεξιά και φυσικά με τον άνθρωπο που συμβολίζει αυτό το σχέδιο. Τον κ. Βέμπερ. Έναν γνήσιο ανθέλληνα, υποστηρικτή του GREXIT, που έχτισε την πολιτική του καριέρα στην Ευρώπη της κρίσης υβρίζοντας τις θυσίες και τις επιλογές του ελληνικού λαού. Να τον χαίρονται».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που παρέλαβε το 2015 με 4 εκατομμύρια πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με 65 δισ. μέτρα λιτότητας, με άδεια ταμεία, με απώλεια 25% του ΑΕΠ της . Αυτή τη χώρα άφησαν πίσω τους οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που είχαν έτοιμο το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης». Παρέθεσε τα δικά του επιτεύγματα ότι «ανατάξαμε την οικονομία, κλείσαμε οριστικά τον κύκλο των ελλειμμάτων, φέραμε οριστική βιώσιμη λύση για το χρέος, επιστρέψαμε την οικονομία στην ανάπτυξη, πετύχαμε ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε «δεσμευτήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι θα ματώσουμε αλλά θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και το πετύχαμε ενώ κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι αποκρύπτουν το έργο της κυβέρνησης».

Σημείωσε πως τώρα η Ελλάδα δεν έχει πια μνημόνια, έδιωξε το ΔΝΤ, και αυτό «είναι συλλογικό κατόρθωμα και συλλογικό κτήμα του ελληνικού λαού». Εξαίρεσε όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «κάποιοι πάλεψαν σκληρά για να αποτραπεί. Ο κ. Μητσοτάκης πάλεψε σκληρά για να μην έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή του Αυγούστου του 2018. Για να μην έρθει η μέρα που η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός μνημονίων. Αυτός και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που τον περιβάλλει, σε κάθε στροφή, προπαγάνδιζαν την καταστροφή. Μία ήταν ο δημοσιονομικός κόφτης. Μία ήταν το τέταρτο μνημόνιο. Μία ήταν οι περικοπές στις συντάξεις».

Ο πρωθυπουργός από την Καλαμάτα αναφέρθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «ο συντοπίτης σας ο κ. Σαμαράς, δεν αμέλησε να κάνει ρουσφέτια και προσλήψεις όπως το Μουσείο της Ακρόπολης αλλά, αμέλησε τον τόπο του γιατί ήταν απασχολημένος με το να οργανώνει την αριστερή παρένθεση και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία της χώρας. Εμείς δεν είδαμε ούτε στη Μεσσηνία, ούτε πουθενά στην Ελλάδα πελάτες. Βλέπουμε πολίτες με ανάγκες που δεν ζητούν δωράκια και εξυπηρετήσεις αλλά το αυτονόητο».

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά και πρόσθεσε ότι κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να χωνέψουν ότι έγινε πρωθυπουργός στα 40 του και εξακολουθούν να τον αποκαλούν καταληψία και πρόεδρο 15μελούς.