Μητσοτάκης: Η ΝΔ ήταν η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη - Free Sunday
Μητσοτάκης: Η ΝΔ ήταν η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη

Μητσοτάκης: Η ΝΔ ήταν η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη

Νυν ευρωβουλευτές και βουλευτές, επιστήμονες, νομικούς, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, καθηγητές ΑΕΙ και στελέχη της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, που παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

«Κάποιοι είχαν πει “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, τονίζοντας ότι «εμείς δεν θέλουμε να τελειώσουμε κανέναν. Θέλουμε να αρχίσουμε με όλους μαζί τη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης της πατρίδας μας».

Συμβολική ημέρα

Η εκδήλωση άρχισε με ένα ολιγόλεπτο βίντεο με την ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. και με εικόνες από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και συνεχίστηκε με τις ομιλίες των υποψήφιων ευρωβουλευτών διάρκειας ενός λεπτού η καθεμία, όσο δηλαδή μιλούν οι ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη, που παρουσίασε την εκδήλωση.
«Η σημερινή ημέρα είναι συμβολική, διότι σε 42 ημέρες από σήμερα, στις 26 Μαΐου, η ΝΔ θα πετύχει την πρώτη μεγάλη νίκη μετά από τέσσερα χρόνια, με μπροστάρηδες 42 εξαιρετικούς υποψηφίους» τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, προσθέτοντας πως «ο κάθε ψηφοφόρος έχει να διαλέξει ανάμεσα σε εξαιρετικά βιογραφικά και ανθρώπους, ο καθένας εκ των οποίων συμβολίζει κάτι το ξεχωριστό».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ευρωψηφοδέλτιο αναδεικνύει και την ποιοτική διαφορά της ΝΔ σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα. «Είδατε, κυρίως, ανθρώπους με ποιότητα. Γιατί αυτό ξεχωρίζει τη ΝΔ από τα υπόλοιπα κόμματα. Οι επιλογές ήταν δύσκολες για εμάς, για μένα και το επιτελείο μου. Αλλά πιστεύω ότι συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο με κύριο κριτήριο την αξιοκρατία. Ένα ψηφοδέλτιο αντιπροσωπευτικό, γεωγραφικά αντιπροσωπευτικό, αλλά και ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο ο κάθε υποψήφιος προσθέτει τη δική του προσωπική ιστορία. Είναι μια προσωπική ιστορία προκοπής. Είναι μια προσωπική ιστορία σκληρής δουλειάς. Είναι μια προσωπική ιστορία που καταδεικνύει πως αν τελικά επιλεγεί από εσάς να εκπροσωπήσει τη ΝΔ στην Ευρωβουλή στις επόμενες εκλογές, ξέρουμε ότι θα τιμήσει την ιστορία αυτής της παράταξης και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Είκοσι από τους 42 ρίχνονται για πρώτη φορά στη μάχη

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τους υποψήφιους ευρωβουλευτές είπε ότι «έχουμε έμπειρα, μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη μαζί μας, με μπροστάρη τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον πρόεδρο Βαγγέλη, τον πρόεδρο της καρδιάς μας, και την έμπειρη ευρωομάδα μας. Έχουμε μαζί μας παλιούς αγωνιστές, αλλά έχουμε και πολλούς νέους ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων έκαναν το τολμηρό βήμα να εκτεθούν για πρώτη φορά στη λαϊκή ψήφο».
Σημειώνεται ότι 20 από τους 42 υποψηφίους διεκδικούν για πρώτη φορά την είσοδό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ σημαντική είναι η εκπροσώπηση και της νέας γενιάς, καθώς έξι υποψήφιοι είναι κάτω των 40 ετών.
Συγκεκριμένα, το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, εκτός από τους εν ενεργεία πολιτικούς, αποτελείται από νομικούς, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, πολιτικούς επιστήμονες, γιατρούς, δημοσιογράφους, έναν διπλωμάτη, έναν μηχανικό, μία ηθοποιό και έναν προγραμματιστή.
Την επανεκλογή τους διεκδικούν οι νυν ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος, Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Θοδωρής Ζαγοράκης. Υποψήφιοι είναι οι βουλευτές Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Αμυράς, Κατερίνα Μάρκου και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

4777601

Έρχεται μεγάλη πολιτική αλλαγή

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι στις 28 Μαΐου συμπληρώνονται ακριβώς 40 χρόνια από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε στο Ζάππειο την πράξη προσχώρησης της χώρας στην ΕΟΚ και άνοιξε με αυτόν τον τρόπο την πόρτα της Ελλάδας στην Ευρώπη.
«Η ΝΔ δεν ήταν, όμως, μόνο η παράταξη που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη. Ήταν και η παράταξη που πριν από τέσσερα χρόνια κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν κληθήκαμε –με πρόεδρο τότε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη–, σε δύσκολες συνθήκες, να κάνουμε μία εθνική επιλογή, η οποία έβαλε το συμφέρον της χώρας πάνω από το συμφέρον του κόμματος. Είμαστε υπερήφανοι για την επιλογή την οποία κάναμε τον Αύγουστο του 2015. Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα ανοίγεται μπροστά μας ένας νέος δρόμος, με νέες προκλήσεις. Σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Σε μια Ευρώπη η οποία απειλείται από τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Και θα πρέπει να θυμίσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας ότι ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο προνόμιο της άκρας Δεξιάς. Η χώρα μας ήταν η πρώτη η οποία βίωσε τις αρνητικές συνέπειες του λαϊκισμού στην εξουσία. Βγαίνουμε όμως από αυτή την κρίση πιο ώριμοι. Τραυματισμένοι, αλλά μέσα μας πιο ισχυροί και πιο βέβαιοι στην προσπάθειά μας να αναζητήσουμε ένα πιο φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον. Και το μέλλον της Ελλάδας θα είναι ένα μέλλον μιας χώρας η οποία ξαναβρίσκει τη θέση της σε μια Ευρώπη που αλλάζει».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στα χρόνια που έρχονται, σημείωσε ότι «τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι κρίσιμα για την Ε.Ε.», ενώ ανακοίνωσε πως στηρίζει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

«Εμείς δεν θέλουμε να τελειώσουμε κανέναν»

«Η μεγάλη μάχη θα είναι για τη φανέλα. Η μεγάλη μάχη θα είναι για τη ΝΔ. Μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια χαμένων ευκαιριών, ήρθε η ώρα να κάνουμε μια καινούργια αρχή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «το βράδυ της 26ης Μαΐου θα έχουμε στείλει και ένα μεγάλο μήνυμα. Δεν ξέρω εάν οι αντίπαλοι θα κατέβουν στο δεύτερο ημίχρονο. Θα κατέβουν, διότι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, αλλά το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου πρέπει να είναι τέτοιο που να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη χώρα έρχεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι «κάποιοι κάποτε μας είπαν “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Θέλω, λοιπόν, να είμαι ξεκάθαρος: Εμείς δεν θέλουμε να τελειώσουμε κανέναν. Εμείς θέλουμε να αρχίσουμε με όλους μαζί τη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης της πατρίδας μας. Να τελειώνουμε με αυτόν τον τοξικό διχασμό, με αυτόν τον λαϊκισμό που μπόλιασε την ελληνική κοινωνία. Να μπορέσουμε μέσα από αυτή τη σκόνη, μέσα από αυτή τη θολούρα, μέσα από αυτή την απαισιοδοξία, σιγά-σιγά να ανατείλει ο ήλιος μιας πιο φωτεινής Ελλάδας. Αυτή τη φωτεινή Ελλάδα σας καλώ όλες και όλους μαζί να την υπηρετήσουμε. Γι’ αυτή τη φωτεινή Ελλάδα πρέπει να προσέλθουμε, κατ’ αρχάς, να ψηφίσουμε στις κάλπες, να πολεμήσουμε την αποχή, την απαισιοδοξία, την εντύπωση ότι όλοι είμαστε το ίδιο».

IMG 20190414 WA0063

Β. Μεϊμαράκης: Η χώρα δεν έχει άλλη ευκαιρία

Κατά τον χαιρετισμό του ο επικεφαλής της ομάδας των υποψήφιων ευρωβουλευτών, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έστειλε μήνυμα μαζικής συμμετοχής στις ευρωεκλογές. «Η χώρα δεν έχει άλλη ευκαιρία. Η ευθύνη μετατίθεται στους πολίτες και εμείς στη ΝΔ πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν» είπε χαρακτηριστικά.
«Από το 2015 οι Έλληνες δεν έχουν ψηφίσει πάλι. Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία τεσσάρων ετών για να μας πάει μπροστά. Δυστυχώς, μείναμε πίσω. Κάποιοι πιστεύουν στα ψέματα και ψηφίζουν κατά το δοκούν. Δημιουργήθηκε μία τεχνητή πλειοψηφία που κυβερνάει τώρα. Ενώ η χώρα το 2014 βάδιζε στην έξοδο από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές. Και τότε πολλοί πίστεψαν ότι ο Τσίπρας μπορεί να σκίσει τα μνημόνια» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

4777712

Γ. Κύρτσος: Στόχος μας μια εθνικά υπερήφανη Ελλάδα σε ενωμένη Ευρώπη

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εκτίμησε ότι η ΝΔ θα είναι μπροστά από 7 έως 11 μονάδες. «Έχω γυρίσει πάνω από τη μισή Ελλάδα. Σας λέω ότι η ΝΔ είναι μεταξύ νίκης και θριάμβου» τόνισε. Όπως είπε, «δίνουμε τη μάχη για περισσότερη Ευρώπη, περισσότερες και νέες ευρωπαϊκές πολιτικές, δίνουμε μια μάχη για να συνδέσουμε το γενικό, το ευρωπαϊκό, με το εθνικό, το τοπικό, το περιφερειακό, να φύγουμε από τους θεσμούς και τις πολιτικές και να γίνουμε απόλυτα συγκεκριμένοι και να σταθούμε στο πλευρό του σκληρά δοκιμαζόμενου Έλληνα πολίτη. Δίνουμε φυσικά και τη μάχη για να ενισχύσουμε την πολιτική δυναμική της ΝΔ –και νομίζω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά στις εκλογές– και δίνουμε και τη μάχη για να φτιάξουμε μία ευρωομάδα που θα αποτελέσει γέφυρα πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαϊκών λαών και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ελληνικού λαού. Στόχος μας είναι μια εθνικά υπερήφανη Ελλάδα σε ενωμένη Ευρώπη». Ο κ. Κύρτσος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη που του δείχνει, τον Αντώνη Σαμαρά, γιατί του έδωσε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία, και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς, όπως είπε, «θα ανταγωνιστεί μαζί μας με ίσους όρους και αυτό τον τιμά ιδιαίτερα».

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ είναι οι εξής: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μιχάλης Αγγελόπουλος, Χιουμεϊρά Αμέτ Ογλού, Γιώργος Αμυράς, Γιάννης Ανδρουλάκης, Τόνια Αράχωβα, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Λευτέρης Βαρουξής, Άγης Βερούτης, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Νίκος Γιαννής, Καλυψώ Γούλα, Κωνσταντίνος Δέρβος, Τέτα Διαμαντοπούλου, Νικόλαος Δούκας, Παύλος Ελευθεριάδης, Θεόδωρος Ζαγοράκης, Δημήτρης Καιρίδης, Θοδωρής Καλαμπόκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελισάβετ Κυρίτση, Γεώργιος Κύρτσος, Βασιλική Λαζαράκου, Αλέξανδρος Μαλλιάς, Αικατερίνη Μάρκου, Μιχάλης Μασουράκης, Μανώλης Μαυρομάτης, Δημήτρης Μελάς, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Αφροδίτη Μπλέτα, Γιώργος Ξηραδάκης, Γιάννης Πάιδας, Ελένη Παναγιωταρέα, Κλεοπάτρα Σαραντάκου-Βογιατζάκη, Μαρία Σπυράκη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Νίκη Τζαβέλλα, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Άκης Τσελέντης, Βίκυ Φλέσσα.