Ο χάρτης των αποδοκιμασιών - Free Sunday
Ο χάρτης των αποδοκιμασιών
Στην Πτολεμαΐδα κατά τις διαμαρτυρίες στην επίσκεψη Γεροβασίλη, υπήρξε και ένας τραυματισμός.

Ο χάρτης των αποδοκιμασιών

«Για την ώρα, ζούμε σε επανάληψη τη μέρα της Μαρμότας, με τα ίδια πρόσωπα που πριν από τρεις μέρες είχαν βαφτιστεί “αγανακτισμένοι πολίτες της Κατερίνης”» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης μετά τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε την προηγούμενη Πέμπτη στην Πτολεμαΐδα. Ο κ. Αρβανίτης αναφερόταν στις αποδοκιμασίες που μία ημέρα νωρίτερα είχε δεχτεί στην Κατερίνη.

Βέβαια, η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πτολεμαΐδα είχε μια διαφορετική προσέγγιση, καθώς, εκτός από τους μεταφερόμενους, αναγνώρισε και ντόπιους. Δύο ακροδεξιές ομάδες, μία εισαγόμενη από την Κατερίνη και μία τοπική που αυτοπροσδιορίζεται ως «Πτολεμαίοι Μακεδόνες», με εμπρηστικά συνθήματα, όπως «φωτιά-φωτιά στα κόκκινα σκυλιά», «αλήτες προδότες πολιτικοί» κ.ά., προσέβαλαν με την παρουσία τους αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολιόταν με τους «Πτολεμαίους Μακεδόνες». Είχε ασχοληθεί μαζί τους η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, στις 27 Φεβρουαρίου, όταν είχαν απευθύνει πρόσκληση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την παρουσία της στην Πτολεμαΐδα για την αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών από τη Σχολή Πυροσβεστικής.

«Ακροδεξιοί κύκλοι καλούν σε συγκέντρωση ενόψει της σημερινής παρουσίας μου στην Πτολεμαΐδα για την αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών της σχολής Πυροσβεστών. Ποντάρουν και πάλι στη βία, τον φανατισμό και τη φασιστική εκτροπή» είχε γράψει η κυρία Γεροβασίλη στο Facebook.

Τελικά, τα επεισόδια στις 28 Φεβρουαρίου δεν αποφεύχθηκαν και υπήρξαν και τραυματισμοί διαδηλωτών.

Αλλά και η Κατερίνη δεν ήταν η πρώτη φορά που ακουγόταν. Στις 23 Ιανουαρίου, μετά από μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, περίπου 100 διαδηλωτές κινήθηκαν απειλητικά προς το σπίτι της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία Μπέτυς Σκούφα, όμως βρέθηκαν μπροστά στον φραγμό της αστυνομίας, που είχε προλάβει να πάρει τα μέτρα της, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πέταξαν πέτρες, αυγά και μπογιές στο σπίτι του άλλου βουλευτή Πιερίας, Αστέριου Καστόρη.

Δύο ημέρες αργότερα, σε άλλο συλλαλητήριο, μια ομάδα από τους διαδηλωτές αποσπάστηκε από την πορεία και κινήθηκε ξανά προς το σπίτι της κυρίας Σκούφα, αλλά η αστυνομία είχε ήδη τοποθετήσει φραγμό έτσι ώστε να μην πλησιάσουν.

«Οι ακροδεξιοί καταντούν πραγματικά θλιβεροί και γελοίοι με αυτά που κάνουν και λένε τις τελευταίες ημέρες. Είναι μειοψηφία, κάποιοι λίγοι άνθρωποι. Η πλειοψηφία του κόσμου τούς έχει απομονώσει» δήλωσε η κυρία Σκούφα.

«Τριάντα ακροδεξιοί τραμπούκοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια έξω και από το δικό μου σπίτι και από τα σπίτια των άλλων δύο βουλευτών» σημείωσε η κυρία Σκούφα, η οποία πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ποινικά κολάσιμο, πρόκειται για παρενόχληση της οικιακής ειρήνης και θα προχωρήσουμε στα αμέσως επόμενα αναγκαία στάδια».

Περίπου έναν μήνα αργότερα, στόχος των αποδοκιμασιών στην Κατερίνη ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του οποίου έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο όπου μιλούσε.

«Δεν θέλω το παιδί μου να μεγαλώσει με το φασισταριό που είναι έξω» είχε πει στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης.

Αλλά και ο κ. Γιαννούλης γίνεται συχνά στόχος αποδοκιμασιών, όπως έγινε και κατά την περιοδεία του στην πόλη των Γιαννιτσών την προηγούμενη Πέμπτη. Η διαφορά ήταν ότι δεν επρόκειτο για αντισυγκέντρωση αλλά για ανθρώπους που τον αποδοκίμασαν ενώ πήγαινε στα τοπικά καφέ.

Στα καφέ των Γιαννιτσών δοκιμάστηκε για πρώτη και τελευταία φορά οργανωμένα την Κυριακή 3 Μαρτίου το σχέδιο των προληπτικών προσαγωγών, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του υπουργού Ναυτιλίας, Φώτη Κουβέλη. Οι καταγγελίες και η συλλογική αμφισβήτηση της νομιμότητας των προσαγωγών οδήγησαν την αστυνομία, δηλαδή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην απόφαση να μην το ξανακάνει.

Στις 19 και στις 20 Μαρτίου, σε δύο διαδοχικές συγκεντρώσεις στο Κιλκίς και στη Βέροια, αποδοκιμάστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος έκανε ομιλίες για τις ευρωεκλογές κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο κ. Παππάς τα έκανε λίγο χειρότερα, καθώς είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Την αλήθεια που πονάει πρέπει να την πούμε. Γιατί αν η Μακεδονία ήταν ξακουστή, το προηγούμενο διάστημα, η Μακεδονία, δυστυχώς, ήταν ξακουστή ως Μακεδονία των γειτόνων και αυτή είναι μια σκληρή αλήθεια, την οποία θα πρέπει όλοι να την αντιμετωπίσουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών στις 22 Φεβρουαρίου στην Καβάλα είχε προτιμήσει να είναι πιο συγκαταβατικός. «Ομολογώ ότι με καίει το θέμα, ως μισός Μακεδόνας που είμαι, όμως η αστάθεια στην περιοχή της Βαλκανικής δεν βοηθάει τη χώρα μας, δημιουργεί φόβους και εντάσεις, μέχρι και πολέμους» είχε πει ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος την προηγουμένη, στη Δράμα, είχε δεχτεί αποδοκιμασίες από μια ομάδα περίπου εξήντα ατόμων που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Επιμελητήριο.

Όμως η Δράμα είχε ξανακουστεί ως χώρος διαμαρτυριών. Στις 24 Ιανουαρίου είχε γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία οργάνωσε η Ομάδα Ενεργών Πολιτών Ν. Δράμας για τη Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Καραγιαννίδη, μετά τη συγκέντρωση περίπου 100-150 άτομα κατευθύνθηκαν προς το σπίτι του. «Δεν μιλάμε για πολύ κόσμο, δεν ήταν ούτε 100-150 άνθρωποι, που ήρθαν κάτω από το σπίτι, ξεσήκωσαν όλη τη γειτονιά και κατατρόμαξαν κόσμο και κοσμάκη» είπε ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος ήταν και ο μόνος που συνδύασε αυτού του χαρακτήρα τις παρεμβάσεις με τη ΝΔ.

«Για ό,τι συμβεί από δω και πέρα, που θα αφορά την ακεραιότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την περιουσία μας, υπεύθυνη θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση» είπε ο κ. Καραγιαννίδης.