Και στη μέση Τσίπρας! - Free Sunday
Και στη μέση Τσίπρας!

Και στη μέση Τσίπρας!

Σε μία προσπάθεια υποταγής των εσωκομματικών διαφοροποιήσεων αποδύεται τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός με όχημα τα προβλήματα που δημιούργησαν στο ίδιο το κόμμα οι προσωπικές του πολιτικές επιλογές.

Η αρχή έγινε από το ευρωψηφοδέλτιο με την υποψηφιότητα της κυρίας Μυρσίνης Λοϊζου, η οποία εξέθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν αποδείχτηκε ότι εισέπραττε επί πέντε χρόνια τη σύνταξη της θανούσας μητέρας της, ακυρώνοντας τη ρητορεία περί ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Λοϊζου ψέλλισε κάτι καταγγελίες για στοχοποίησή της από τη ΝΔ, αλλά πολύ σύντομα επέστρεψε στα πολιτικά αζήτητα του facebook, από τα οποία είχε ανασυρθεί λόγω επωνύμου και του προκλητικού της λόγου. Αμέσως μετά, όμως, προέκυψε η επίσκεψη του ετέρου υποψηφίου -επίσης προσωπικής επιλογής του κ.Τσίπρα, για να αδειάσει μία θέση στην Β' Αθήνας- Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος ακύρωσε το “gay friendly” αφήγημα του κ. Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επισκέφθηκε τον δαιμονοποιημένο από το κυβερνητικό κόμμα επίσκοπο Καλαβρύτων Αμβρόσιο, ο οποίος φτύνει, βρίζει και “σκοτώνει” ομοφυλόφιλους με ...την αγάπη του θεού. Ο κ. Κουρουμπλής προσπάθησε να υποστηρίξει την επιλογή του, αλλά πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι είχε απέναντι του μία σειρά προβεβλημένων κομματικών στελεχών, ανάμεσα στα οποία ο γραμματέας, Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που διεκδικεί μία ακόμη θητεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, η ανάδειξη των θεμάτων συνδέεται με τη δυσαρέσκεια στους νυν ευρωβουλευτές -τους τρεις από τους πέντε που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ- δηλαδή τους κυρίους Παπαδημούλη και Κούλογλου και την κυρία Κούνεβα, που έχει προκαλέσει η σύνθεση του ψηφοδελτίου, η οποία θεωρούν ότι δε διευκολύνει την επανεκλογή τους, αντίθετα την καθιστά επίφοβη. Αλλά αν στον ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Κούνεβα είναι αμελητέα πολιτικά ποσότητα, καθώς στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν άλλοι εκπρόσωποι μεταναστών κι ο πήχης του κ. Κουλογλου είναι η επανεκλογή, ο κ.Παπαδημούλης βλέπει ενδεχομένως να καταρρέει ένα σχέδιο για το μέλλον.

Ανάμεσα στους λόγους που έχουν προκαλέσει δυσφορία στους ευρωβουλευτές είναι και η υποψηφιότητα του κ. Πέτρου Κόκκαλη, η οποία ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Όμως, η εκλογή του κ. Κόκκαλη είναι στρατηγική επιλογή του Μαξίμου στον στόχο της αποδυνάμωσης του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, καθώς θεωρούν ότι ο γιος του πρώην ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού μπορεί να εξισορροπήσει την επιρροή Μαρινάκη στους φιλάθλους της ομάδας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αποδυνάμωση του κ. Μαρινάκη θα σημάνει και υποχώρηση στην ένταση των καταγγελιών, τις οποίες έχει κάνει για τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο κ.Παππάς λειτουργούσε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και αφού είχε πάρει εντολές από αυτόν.

Η προοπτική δημιουργίας ενός Ομίλου Μέσων Ενημέρωσης, όπου “βιτρίνα” θα ήταν ο κ. Καλογρίτσας, με δανεικά από τον κ. Μαρινάκη και πολιτικό έλεγχο από τον κ. Παππά, ως εκπρόσωπο του κ. Τσίπρα, όχι μόνο δεν έχει ενθουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένας βουλευτής του κόμματος, αρθρογραφώντας σε εφημερίδα ιδιοκτησίας του κ.Μαρινάκη, δε δίστασε να ζητήσει από τον κ. Παππά να αποδείξει ότι διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα

Το ηθικό πλεονέκτημα, η απόδειξη της διατήρησης του οποίου από τον κ. Παππά εκκρεμεί, είναι οι σχέσεις του με τον κ. Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος είχε μετεωρική ανέλιξη στον χώρο του ελληνικού επιχειρείν και ήταν τακτικός θαμών του Μεγάρου Μαξίμου.

Την ίδια ώρα που ο κ.Τσίπρας αποφεύγει να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στο ηθικό πλεονέκτημα, ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του, ο κ. Πάνος Καμμένος αμφισβητεί το ηθικό πλεονέκτημα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην επιλογή του οποίου να προωθήσει τη συμφωνία των Πρεσπών εντοπίζει συναλλαγή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε μία χλιαρή αδιάφορη διάψευση προσφέροντας μία αδιάφορη κάλυψη στον κ. Κοτζιά, αλλά ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε ένα πολιτικό δίλημμα. Αν η συμφωνία των Πρεσπών είναι συναλλαγή του κ. Κοτζιά, τον διευκολύνει πολιτικά, καθώς θα μπορούσε να την χρεώσει στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών και να αποσείσει από πάνω του κάθε ευθύνη κι ενόψει ευρωεκλογών. Αλλά αυτό ενέχει δύο ελαττώματα. Πρώτον θέτει σε αμφισβήτηση την ικανότητα του να καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην κυβέρνησή του και να μην γίνεται έρμαιο των υπουργών του και δεύτερον ακυρώνει την προσδοκία του Νόμπελ, ενώ απαιτεί και πολιτικές κινήσεις που να αφορούν την υπέρβαση της συμφωνίας. Θα είναι μία πλήρης παραδοχή ήττας σε μία αντιπαράθεση στην οποία ο κ.Τσίπρας δεν έχει εμπλακεί, αλλά δεν μπόρεσε να την αποτρέψει όταν εξελίχθηκε μπροστά του σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Τις πολιτικές δυσχέρειες του κ. Τσίπρα ενέτεινε η προσπάθειά του να μην εκτεθεί η συνοχή της κυβέρνησής του σε ενδεχόμενη ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και στενό φίλο του πρώην Υπουργού Άμυνας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος απολαμβάνει μίας πρωτοφανούς ασυλίας.

Όταν ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να απαλλαγεί από την παρουσία του κ. Πολάκη στην κυβέρνηση, προτίμησε να τους εκβιάσει να υπερψηφίσουν, δηλαδή να εγκρίνουν εκόντες -άκοντες το σύνολο του κυβερνητικού έργου, δηλαδή και το ευρωψηφοδέλτιο με Κόκκαλη και Κουρουμπλή και τις μεθοδεύσεις Παππά για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και την επαμφοτερίζουσα στάση του στη διαμάχη Κοτζιά -Καμμένου.

Ο κ. Τσίπρας δείχνει να εκτιμά ότι το πολιτικό μέγεθος του “αψύ υπουργού από τα Σφακιά” δεν είναι μεγάλο και ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον ελέγχει και αυτό τον κάνει να θεωρεί δεδομένο το ότι κανείς στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δε θα προτιμήσει την αποπομπή του Πολάκη από την πτώση της κυβέρνησης, ειδικά σε μια συγκυρία, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακτά μέρος των ψηφοφόρων, τους οποίους είχε χάσει από το 2015, αυξάνει τη συσπείρωσή του και μειώνει τη διαφορά από τη ΝΔ, ενώ οι υπουργοί αποδεικνύονται εξαιρετικά γαλαντόμοι στα ρουσφέτια που ζητούν οι βουλευτές.

Αρκεί βέβαια κάποιος βουλευτής να καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει το ότι ο κ.Γαβρόγλου δέχτηκε να γίνει τμήμα μουσειολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Έδεσσα. Δηλαδή όχι μόνο να γίνει το τμήμα, αλλά να βρεθούν και ξένοι φοιτητές που θα πληρώσουν για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσειολογία.

Εκείνο το οποίο μένει να φανεί, όμως, είναι πόσο μπορεί να συγκινήσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μία τετραετία στην αντιπολίτευση με το κόμμα να διοικείται από μία στενή ομάδα προσωπικών και πολιτικών φίλων του κ.Τσίπρα, οι οποίοι παράλληλα με τα πολιτικά τους καθήκοντα θα κάνουν επιχειρηματικά deals με εγχώριους ολιγάρχες και νοτιοαμερικάνους δικτάτορες.

Ο εκβιασμός πετυχαίνει όσο ο εκβιαζόμενος φοβάται και υποχωρεί, λένε οι εγκληματολόγοι. Μετά καθίσταται άνευ αντικειμένου. Και στο ποινικολογία και στην πολιτική.