Στη βουλή σήμερα οι 120 δόσεις - Free Sunday
Στη βουλή σήμερα οι 120 δόσεις

Στη βουλή σήμερα οι 120 δόσεις

Τη «ρύθμιση των 120 δόσεων» καταθέτει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Με τη ρύθμιση η μεγάλη πλειοψηφία οφειλετών, περίπου 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες, οι 2 στους 3 συνολικά, που χρωστούν έως 550 ευρώ θα μπορέσει να επεκτείνουν τελικά μέχρι 18 μήνες το πολύ την αποπληρωμή των οφειλών, αντί για έως 12 που προσφέρει η πάγια ρύθμιση στην εφορία.

Μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις για οφειλές από «έκτακτη αιτία» (πχ από φόρο κληρονομιάς), η ρύθμιση θα μπορεί να φτάνει και στις 30 δόσεις (αντί 24 που ισχύει παγίως).

Σε ότι αφορά στα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, ο περιορισμός της κατώτατης δόσης των 30 ευρώ θα ισχύει για τους αγρότες, αλλά για τους περισσότερους θα ισχύει όριο 50 ευρώ το μήνα, δηλαδή ακόμα μικρότερος αριθμός δόσεων. Για τα χρέη στους Δήμους, η αντίστοιχη ρύθμιση προβλέπει 100 δόσεις.Με την κατάθεση της ρύθμισης θα γίνει σαφές- το επιτόκιο - Η κλίμακα υπολογισμού της ελάχιστης ετήσιας δόσεως. - Τι θα ισχύσει για τους 80.000 «εγκλωβισμένους» οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών.- Αν ο οφειλέτης πρέπει να παραιτηθεί από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη ρύθμιση είχε ήδη, ή και αν αποκλείεται οριστικά εξαιτίας της επειδή την τήρησε.- Αν το ελάχιστο ποσόν δόσεως για χρέη στους δήμους θα είναι τελικώς 20 ευρώ, όπως ίσχυσε και στο παρελθόν.Δυνατότητα αιτήσεων για ένταξη σε ότι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία θα δοθεί από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ και θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου .

Η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε 120 δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα θα ανοίξει στις 14 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου 2019.Την επόμενη ημέρα από την ψήφισή τους θα ανοίξουν και οι άλλες δύο ρυθμίσεις, αλλά θα δέχονται αιτήσεις έως τέλος Σεπτεμβρίου.Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει τα στοιχεία να πείσει τους δανειστές ότι η ρύθμιση δεν ενθαρρύνει την κουλτούρα κακοπληρωτών και δεν πισωγυρίζει .