Θεσσαλονίκη χωρίς Βενιζέλο μετά από 26 χρόνια - Free Sunday
Θεσσαλονίκη χωρίς Βενιζέλο μετά από 26 χρόνια
Ευ.Βενιζέλος, Χ.Καστανίδης και Γ.Μαγκριώτης σε συνεδρίαση της Κ.Ο, του ΠΑΣΟΚ το 2006. Ο πρώτος φεύγει, οι δυο τελευταίοι ήταν για τελευταία φορά υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ, το 2009 και τώρα επιστρέφουν

Θεσσαλονίκη χωρίς Βενιζέλο μετά από 26 χρόνια

Σε χρόνο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου μετατέθηκε η αποτίμηση της απόφασης της κυρίας Φώφης Γεννηματά να μην αποδεχτεί το αίτημα του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Οι πολιτικοί φίλοι του κ. Βενιζέλου στο εσωτερικό του κόμματος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως του κ. Λιντζέρη στον Πειραιά, αποφάσισαν να περιμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος στις 7 Ιουλίου για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό το οποίο δικαιώνει τις επιλογές της κυρίας Γεννηματά, θα τεθεί θέμα ηγεσίας, όπως δήλωσε ευθέως ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς φίλους του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Όμως στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι φιλικά στον πρώην πρόεδρο του κόμματος αντιμετώπισαν την αποπομπή του κ. Βενιζέλου ως προληπτική κίνηση, διαρρέοντας ότι υπήρχε σχέδιο για την ανατροπή της κυρίας Γεννηματά και πριν από τις εκλογές. Το σχέδιο συνδέεται με την πρόθεση του κ. Ανδρουλάκη, που τελικά απεσύρθη, να είναι υποψήφιος και στις εθνικές εκλογές για να εκλεγεί, την ενεργοποίηση της άλλης ευρωβουλευτού, της κυρίας Εύας Καϊλή, και άλλων στελεχών του κόμματος. Σύμφωνα με αυτά τα στελέχη, ΠΑΣΟΚ χωρίς Ευάγγελο Βενιζέλο είναι ΠΑΣΟΚ χωρίς βαρίδια και θα ενισχυθεί η αποκατάσταση της διασύνδεσης του Κινήματος Αλλαγής με τις παπανδρεϊκές ρίζες του.

 

Ο Βενιζέλος στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

Για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βενιζέλος δεν θα συμμετάσχει από το 1993, όταν, αμέσως μετά τη θριαμβική αποκατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο, εκλήθη να είναι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης σε ηλικία 38 ετών. Ήταν ήδη καθηγητής Α΄ βαθμίδας στο πανεπιστήμιο και εξελέγη πρώτος βουλευτής με μεγάλη διαφορά, αφού διευθέτησε και τη δύσκολη νομικά μεταγραφή του Νάσου Γαλακτερού από την ΑΕΚ στον ΠΑΟΚ.

Έκτοτε ήταν πάντοτε στους πιθανούς διαδόχους του εκάστοτε προέδρου. Ήδη το 1995, όταν διέπρεπε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχε ακουστεί ως πιθανός υποψήφιος διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στη μάχη που κέρδισε ο Κώστας Σημίτης, το 2003 συγκαταλεγόταν στους πιθανούς διαδόχους του Κώστα Σημίτη, ο οποίος επέλεξε τον Γιώργο Παπανδρέου χωρίς διαδικασίες, και έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαδεχόμενος τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν κανείς άλλος δεν διανοούνταν να αναλάβει το βάρος της διαχείρισης των μνημονίων.

Από το 1993, ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, εξελέγη δέκα φορές στη Βουλή. Από αυτές, τις έξι ήταν με σταυρό, η τελευταία το 2009, και σε αυτές είχε έρθει τέσσερις φορές πρώτος και δύο φορές δεύτερος, μία φορά πίσω από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, το 2000, και μία φορά πίσω από τον Χάρη Καστανίδη, το 2004.

Στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 και του 2015 εξελέγη βουλευτής χωρίς σταυρό, ως αρχηγός τις τρεις πρώτες και ως επικεφαλής της λίστας τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν πλέον αρχηγός ήταν η Φώφη Γεννηματά.

Ουσιαστικά, η τελευταία φορά που ήταν υποψήφιος με σταυρό στην Α΄ Θεσσαλονίκης ήταν πριν από δέκα χρόνια. Έκτοτε διέλυσε τον προσωπικό του εκλογικό μηχανισμό και δεν διατηρεί καν το πολιτικό γραφείο του στην πόλη, ενώ οι προσωπικοί του συνεργάτες ανέλαβαν για κάποια περίοδο τους ρόλους της κομματικής καθοδήγησης, όταν πλέον στο ΠΑΣΟΚ δεν είχαν μείνει και πολλά στελέχη.

«Υπάρχει προηγούμενο στην πολιτική μας ιστορία ένας πρώην πρόεδρος κόμματος να επιστρέφει ως πολιτευτής; Έγινε με τον Αβέρωφ; Με τον Έβερτ; Με τον Φλωράκη;» είπε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ μετά τη ρήξη με την κυρία Γεννηματά, ενώ πρόσθεσε ότι τιμά το αξίωμα του βουλευτή, το οποίο ασκεί από το 1993, αλλά δεν προτίθεται να συνεχίσει.

 

ΠΑΣΟΚ σε διαρκή υποχώρηση

Ο κ. Βενιζέλος είχε ανακοινώσει από τον Νοέμβριο του 2018 ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος με σταυρό στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Το ΠΑΣΟΚ τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχε πολύ καλά αποτελέσματα στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Μάλιστα και τις δύο φορές κινήθηκε λίγο πάνω από το 4% (4,74% και 4,12% αντίστοιχα), δεν πήρε την έδρα από την πρώτη κατανομή, που απαιτούσε 6%, αλλά από τα υπόλοιπα και υστερούσε σε ψήφους ακόμη και από την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Την κακή εικόνα του κόμματος επιβεβαίωσε και το αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές με επικεφαλής τον πρώην γραμματέα του κόμματος Χρήστο Παπαστεργίου, που ήταν στο 7,22% σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά μόλις στο 6,62% στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή 0,1% πάνω από το ΚΚΕ και 2 μονάδες πάνω από τους Οικολόγους.

Το Νοέμβριο του 2018 ο κ. Παπαστεργίου ήταν η δεύτερη επιλογή της κυρίας Γεννηματά, μετά τον τότε πασόκο Άγγελο Τόλκα, η υποψηφιότητα του οποίου δεν πέρασε από τη γενική συνέλευση του κόμματος και λίγο αργότερα έγινε υφυπουργός Υποδομών στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν ενδεικτικό της απήχησης της διεύρυνσης Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ το ότι στην Ημαθία, την εκλογική περιφέρεια του κ. Τόλκα, ο Παπαστεργίου πήρε 0,4% πάνω από τον μέσο όρο του, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, είχε αύξηση μόνο 0,2%.

 

Οι διεκδικητές

Παρ’ όλα αυτά, η διαρροή της πρόθεσης του κ. Βενιζέλου να μην είναι υποψήφιος είχε ενεργοποιήσει εκ νέου το ενδιαφέρον του κ. Χάρη Καστανίδη, βουλευτή από το 1981 έως το 2012 και ενός εκ των πιο στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα είχε ήδη λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο και την κυρία Γεννηματά.

Λίγο αργότερα φάνηκε διατεθειμένος να διεκδικήσει την έδρα και ο πρώην υπουργός και βουλευτής επί 17 χρόνια (1995-2012) Γιάννης Μαγκριώτης.

Η κυρία Γεννηματά, όμως, πρόσθεσε στην ομάδα των πιθανών διεκδικητών της έδρας τον επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ΠΑΟΚ, Κυριάκο Κυριάκο, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση για να είναι υποψήφιος. Η σημασία που είχε στην εκλογή του κ. Ζέρβα στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης η σημαία του ΠΑΟΚ κάνει τον κ. Κυριάκο σοβαρό διεκδικητή της εκλόγιμης θέσης στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ δεν μπορεί να αποτιμηθεί η επιρροή που μπορεί να έχει στο εκλογικό σώμα η υποψηφιότητα της ηθοποιού Σοφίας Μουτίδου, η οποία και από την πόλη κατάγεται και πολύ γνωστό πρόσωπο είναι λόγω της συμμετοχής της σε επιτυχείς τηλεοπτικές σειρές.

Μαζί με τους τρεις ανακοινώθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης, αλλά και ο γιατρός Νίκος Ξυλούρης, οι οποίοι βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα στις δημοτικές εκλογές, καθώς ο πρώτος ήταν με τον δήμαρχο που επανεξελέγη και ο δεύτερος με τον πασόκο αντίπαλό του, τον οποίο υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ.