Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ οι τουρκικές γεωτρήσεις - Free Sunday
Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ οι τουρκικές γεωτρήσεις

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ οι τουρκικές γεωτρήσεις

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με τις γεωτρήσεις που επιχειρεί η Άγκυρα θα εξετάσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 4 το απόγευμα σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην τακτική σύνοδο του Ιουνίου.

Χθες κορυφαίο στέλεχος της ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», αλλά διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να αναμένονται σήμερα τα μέτρα κατά της Τουρκίας που έχει ζητήσει η Λευκωσία, αλλά ένα κείμενο το οποίο θα χρησιμοποιεί τη φρασεολογια της προχθεσινής απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

 

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές και άμεσες συνέπειες, που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και περαιτέρω το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν επιλογές για απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση ή και συναντήσεις ανώτατου επιπέδου», ανέφερε η απόφαση του Συμβουλίου.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει η Κύπρος και η Ελλάδα είναι η παράταση της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η διακοπή των συζητήσεων για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.

Στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν επίσης τα πρόσωπα για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής που θα διαδεχτεί τον Ζαν Κοντ Γιουνκερ και για το οποίο υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες, το Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, και η Κλιματική Αλλαγή. Προχθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα είχε διαβεβαιώσει ότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν την ίδια στάση στο θέμα και είχε καλέσει την Τουρκία να απέχει απο κινήσεις που προκαλούν ένταση λέγοντας ότι είναι “ώρα του διαλόγου”