Χατζηδάκης: Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για να σωθεί η ΔΕΗ - Free Sunday
Χατζηδάκης: Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για να σωθεί η ΔΕΗ

Χατζηδάκης: Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για να σωθεί η ΔΕΗ

«Η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι πάρα πολύ άσχημη, το δείχνουν όλα τα στοιχεία. Γι’ αυτό, άλλωστε, αυτή την ώρα δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, δε μπορεί να λειτουργήσει το σενάριο της "Μικρής ΔΕΗ". Δε μπορεί να εφαρμοστεί ένα πλάνο "καλής" και "κακής" ΔΕΗ, γιατί δε μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος της "κακής ΔΕΗ". Άρα, αυτό που απομένει είναι το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕΗ» είπε στη Βουλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε εκ νέου προς πάσα κατεύθυνση πως ήρθε για να συμβάλει στη σωτηρία της ΔΕΗ προς όφελος των καταναλωτών, των εργαζομένων της επιχείρησης και της εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και, όπως είπε, το Σχέδιο Διάσωσης της ΔΕΗ που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. κινείται σε δύο άξονες: αφενός στα Μέτρα Στήριξης, αφετέρου στα Μέσα Εξυγίανσης.

Ως προς τα Μέτρα Στήριξης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως:

 • «Εμείς, σε αντίθεση με τη "μισή ΔΕΗ" του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιό της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο». Όπως σημείωσε, το 50% το οποίο συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ  σημαίνει πως πρέπει να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες σε τέσσερα χρόνια - «αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία» ανέφερε ο υπουργός.
 • «Επιδιώκουμε την κατάργηση των ΝΟΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η εταιρία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της».
 • «Φροντίζουμε ώστε με τον προσφορότερο τρόπο να κλείσει το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας».
 • «Το ίδιο θα κάνουμε, κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα».
 • «Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9%, και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.

Σχετικά με τα Μέσα  Εξυγίανσης, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε:

 • «Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, ώστε η εταιρεία να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρείας στη μετά λιγνίτη εποχή».
 • «Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του».
 • «Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ, αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Άρα, η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται».
 • «Αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της ΔΕΗ, προχωρώντας σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή».
 • «Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα "μεγάλα ψάρια" και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές - μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας, θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών - άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας».

Κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα εν λόγω μέτρα στήριξης και μέσα εξυγίανσης που δρομολογούνται «είναι το στοίχημα για εμάς».

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Χατζηδάκη η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης είναι «πολύ ευρύτερη». Συγκεκριμένα, σε αυτήν περιλαμβάνονται:

 • Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
 • Η απελευθέρωση και ενίσχυση της αγοράς ενέργειας.
 • Η επιτάχυνση της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, «γι’ αυτό και θα φέρουμε αμέσως στη Βουλή τις νέες συμβάσεις για τα τέσσερα "οικόπεδα" που υπολείπονται».
 • Η αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με τα ΕΛΠΕ σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ.
 • Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
 • Η αξιοποίηση επίσης του ορυκτού και μεταλλευτικού πλούτου, με έμφαση στην περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής, «όπου δίνουμε προτεραιότητα».
 • Οι πολιτικές για την ηλεκτροκίνηση, τους συσσωρευτές και την εξοικονόμηση ενέργειας με νέα προγράμματα, παράλληλα προς το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον.
 • Η ενίσχυση της αγοράς στις ΑΠΕ.
 • Η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών -ιδίως της Κρήτης, «όπου διαβεβαιώνω πως θα υλοποιηθεί με όποιον τρόπο κριθεί προσφορότερος, αλλά σε κάθε περίπτωση, το ταχύτερο δυνατόν».

«Οι κατευθύνσεις μας είναι ξεκάθαρες. Θέλουμε να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Χωρίς μαγικές συνταγές, με βάση τα πετυχημένα παραδείγματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε» υποστήριξε ο υπουργός.