Μνημόσυνο για τα θύματα στο Μάτι, ένα χρόνο μετά - Free Sunday
Μνημόσυνο για τα θύματα στο Μάτι, ένα χρόνο μετά

Μνημόσυνο για τα θύματα στο Μάτι, ένα χρόνο μετά

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκοιυ Μητσοτάκη έγινε σήμερα το πρωί το μνημόσυνο των θυμάτων, στον Ιερό Ναο Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, λίγα μέτρα μακριά από το οικόπεδο όπου βρέθηκαν αγκαλιασμένοι 26 νεκροί.

Το απόγευμα, σε κάθε πληγείσα περιοχή θα συγκεντρωθούν όσοι το επιθυμούν και περπατώντας τους δρόμους της φωτιάς θα καταλήξουν σιωπηλά στο λιμανάκι του Ματιού, στις 20:00 όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών.

Στο Νέο Βουτζά, θα συγκεντρωθούν στις 18:00 στο πέταλο της οδού Ισμήνης, της β' Εισόδου, εκεί που εντοπίστηκαν τα περισσότερα θύματα, προκειμένου να τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη τους. Στη συνέχεια, περπατώντας προς το Μάτι με προορισμό το ΝΑ.Ο.ΜΑ. θα φυτευτούν κατά μήκος του δρόμου, 15 κυπαρισσάκια, αφιερωμένα στους ανθρώπους που χάθηκαν.

Χθες ο κ.Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει από το βήμα της βουλής πέντε άμεσα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ μέσα στον Αύγουστο σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι ανοιχτές πληγές στο Μάτι . 

Συγκεκριμένα εξήγγειλε:

  • Το άμεσο ξεμπλοκάρισμα των 31 εκατ. ευρώπου «λιμνάζουν» στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής
  • Τον καθαρισμό του οικοπέδου στο Νέο Βουτζά στο οποίο παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή για τους 58 βαριά εγκαυματίες
  • Παροχή 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής για την απαλλαγή για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ για 4.334 κατοίκους
  • Παροχή 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης:

  • Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα
  • Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61.
  • Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.
  • Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου:

  1. Περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών.
  2. Συγκροτείται για την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία στην οποία συμμετέχουν:

οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας,

το Ελεγκτικό Συνέδριο,

το Γενικό Λογιστήριο,

η Τράπεζα της Ελλάδος,

το Τεχνικό Επιμελητήριο,

τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και

η Γ. Γ. της Κυβέρνησης.

3.Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών με στόχο να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι