Ο κοινοβουλευτικός προγραμματισμός της κυβέρνησης και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού - Free Sunday
Ο κοινοβουλευτικός προγραμματισμός της κυβέρνησης και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού

Ο κοινοβουλευτικός προγραμματισμός της κυβέρνησης και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης και θα κατατεθεί αύριο Τετάρτη 24 Ιουλίου για να ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις άμεσες μειώσεις φόρων του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των διατάξεων για τις 120 δόσεις, θα κατατεθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντας και θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι 1 Αυγούστου ενώ το τρίτο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα την ενίσχυση κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, την κατάργηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και την κατάργηση ασύλου, θα κατατεθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου και θα ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας

Σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα προγραμματίστηκε σύσκεψη με την ηγεσία του υπ. Πολιτισμού για το σχεδιασμό της επέκτασης του αρχαιολογικού μουσείου και της αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «έχουν υπάρξει τηλεφωνικές επαφές του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την πρυτανεία του ΕΜΠ και η αρχιτεκτονική σχολή θα παραμείνει στους χώρους του ΕΜΠ».

Αύριο Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 10:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στις 11:30 θα γίνουν δεκτοί 15 μαθητές με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 9:30 το υπουργείο Τουρισμού και θα ακολουθήσουν συσκέψεις εργασίας για την πρόοδο του έργου στο Ελληνικό οι τρεις εκκρεμείς Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την επένδυση στο οποίο «θα έχουν εκδοθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου».

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου ο κ.Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι επιακέψεις στο εξωτερικό

Αναφορικά με τα ταξίδια του πρωθυπουργού, ο κ.Πέτσας είπε ότι «για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους το πρώτο θα γίνει στην Κύπρο και θα ακολουθήσει στις 29 Αυγούστου το ταξίδι στο Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου επίσκεψη στην Ολλανδία ενώ σχεδιάζεται επίσκεψη στο Παρίσι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου».

Σε ερώτηση για τους στόχους των ταξιδιών σε Βερολίνο και Παρίσι ο κ. Πέτσας είπε ότι ο πρώτος στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης καθώς και ότι θα συζητηθούν πτυχές του μεταρρυθμιστικού σχεδίου με τελικό στόχο τη μείωση των πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ.Πέτσας χαρακτήρισε «fake news» τον ισχυρισμό κάποιων από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «η μείωση είναι ίδια με αυτή που είχαν εξαγγείλει», επανέλαβε τόσο ότι «δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο» και ανακοίνωσε οτι θα υπάρξουν αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου «με το ασφαλιστικό που θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους», ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019 και το 2020».

Παράλληλα είπε ότι «δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα» και ανακοίνωσε ότι το διήμερο 25-26 Ιουλίου θα γίνει η καταβολή των επιδομάτων Αλληλεγγύης, στέγασης, του ομογενών, αναπηρικών επιδομάτων και παιδιού.

Σε ότι αφορά στην «13η σύνταξη» που χορήγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρχικά ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι «αυτό που δόθηκε ήταν ένα επίδομα κάλπης» για να επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι «θα χορηγηθεί και το 2020 ως ένας μηχανισμός στήριξης των ηλικιωμένων».

Απαντώντας για τα προβλήματα με τον ειδικό λογαριασμό αρωγής για τους πυρόπληκτους στο Μάτι και τα χρήματα που «λίμναζαν» σε αυτόν ο κ. Πέτσας είπε ότι «υπήρξαν γραφειοκρατικά προβλήματα», τη λύση των οποίων συνδύασε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατίθεται άμεσα.