Στη βουλή το μοντέλο Μητσοτάκη για τη διοίκηση και το κράτος - Free Sunday
Στη βουλή το μοντέλο Μητσοτάκη για τη διοίκηση και το κράτος

Στη βουλή το μοντέλο Μητσοτάκη για τη διοίκηση και το κράτος

Τη μετατροπή του υπουργικού συμβουλίου σε όργανο που θα παράγει επιχειρησιακό κυβερνητικό σχέδιο, παρακολούθηση του έργου από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, θεσμοθέτηση εθνικής αρχής διαφάνειας, την αποκομματικοποίηση του κράτους μέσω της επιλογής υπηρεσιακών γενικών γραμματέων, και ασυμβίβαστα για υπουργούς και στελέχη περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Επιτελικό Κράτος που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, με τίτλο “Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης”, είναι το πρώτο νομοσχέδιο τη νέας κυβέρνησης και συγκεντρώνει διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης.

Στο πλαίσιο προβλέπει νέους θεσμούς με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και τη βελτίωση της επαφής τους με το κράτος, ενώ συνολικά αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας αρχής γενομένης από το ίδιος το υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα:

προβλέπεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό την παραγωγή επιχειρησιακών κυβερνητικών σχεδίων τα οποία θα εφαρμόζουν τα αρμόδια υπουργεία.

θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην οποία θα ενσωματωθούν οι δομές ελέγχου όπως:

  • Το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης,
  • Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης,
  • Οι Επιθεωρητές Υγείας και
  • Οι Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων

Δημιουργείται κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης για την παρακολούθηση της πορείας του Κυβερνητικού έργου.

Δημιουργούνται Επιτροπές Εργασίας που θα προετοιμάζουν τα θέματα της ατζέντας που πριν φθάσουν στο υπουργικό συμβούλιο

προβλέπεται η απλοποίηση και η κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και για τη μελλοντική νομοθεσία, με την εισαγωγή ενός πλέγματος κανόνων καλής νομοθέτησης, που θα ελέγχουν τη μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη παραγωγή νόμων.

Καθιερώνεται υπηρεσιακός γενικός γραμματέας σε κάθε υπουργείο που θα επιλέγεται αποκλειστικά από τα στελέχη του δημοσίου τομέα, και θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καμία εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας

Προβλέπεται η έκδοση όλων των ατομικών διοικητικών πράξεων από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή

Εισάγονται κανόνες αμεροληψίας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης - Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γραμματείς και Διοικητές ΔΕΚΟ - με κωλύματα και ασυμβίβαστα που αφορούν όχι μόνο την περίοδο που κάποιος υπηρετεί σε δημόσια θέση αλλά και μετά την αποχώρησή του.

Υπολογίζεται ότι με τη μείωση των θέσεων γενικών γραμματέων που επιφέρει το εν λόγω νομοσχέδιο προκαλείται εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στις Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, καταργείται η θέση του Γενικού Γραμματέα και την ευθύνη/αρμοδιότητα αναλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής.