«Θα πει το νερό στο αυλάκι για μία νέα συνεργασία» διαβεβαιώνει ο Μητσοτάκης τη Λυεκωσία - Free Sunday
«Θα πει το νερό στο αυλάκι για μία νέα συνεργασία» διαβεβαιώνει ο Μητσοτάκης τη Λυεκωσία

«Θα πει το νερό στο αυλάκι για μία νέα συνεργασία» διαβεβαιώνει ο Μητσοτάκης τη Λυεκωσία

«Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση»,  διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Αναστασιάδης, απαντώντας σήμερα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στη Λευκωσία, όπου ο κ.Μητσοτάκης πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη του, ως πρωθυπουργός

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση του, ότι θα «μπει το νερό στο αυλάκι για μία νέα συνεργασία» ενώ ο κ.Αναστασιάδης, ο οποίος κυκλοφορεί με πατερίτσα μετά την επέμβαση στο πόδι, είπε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντοτε το δεκανίκι της Κύπρου».

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερρα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά την τη συνάντηση Μητσοτάκη- Αναστασιάδη, ακολουθεί διμερής συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια Έλληνας πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη και διαδοχικές συναντήσεις διάρκειας 20 λεπτών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενώ το απόγευμα θα δει συλλόγους και δικοινοτικές ΜΚΟ.

Στις 20.15 ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Αύριο Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο Β', θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και θα επισκεφτεί το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα. Εκεί θα καταθέσει στεφάνι, θα ξεναγηθεί στο μουσείο και θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στους αξιωματικούς και στρατιώτες της δύναμης, ενώ η επιστροφή του στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρώτη επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στην Κύπρο, ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου,“σε “μια κρίσιμη περίοδο”, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνεννόηση των δύο χωρών είναι συνεχής.

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, με όλες αυτές τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα», είπε ο κ. Προδρόμου, κάνοντας λόγο για “ευκαιρία, εκτός από την επίσημη επίσκεψη και τον συμβολισμό της, να γίνουν διαβουλεύσεις”.

Δεν θα έλεγα, διευκρίνισε, «να χαραχθεί κοινή πορεία, διότι κοινή πορεία υπάρχει ευτυχώς, και διατηρείται μέσα από συνεχή συνεννόηση καθ’ όλη τη διάρκεια».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, προσθέτοντας ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε στην Κύπρο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Επομένως, είπε, «σε όλα τα νευραλγικά ζητήματα γίνονται οι συνεννοήσεις, προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο θα τερματιστεί όλη αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας και μέσα από διαπραγματεύσεις να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την επίλυση του Κυπριακού».