Θέμα Τουρκίας για Συρία και γεωτρήσεις εξετάζει η ΕΕ - Free Sunday
Θέμα Τουρκίας για Συρία και γεωτρήσεις εξετάζει η ΕΕ

Θέμα Τουρκίας για Συρία και γεωτρήσεις εξετάζει η ΕΕ

Κοινή θέση για την τουρκική επέμβαση στη Συρία, αναζητά από το πρωί το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των 28 Κρατών Μελών της ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι σήμερα συζητάμε κυρίως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία», δήλωσε προσερχόμενη στο Συμβούλιο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. «Για μένα το πιο σημαντικό σημείο θα είναι το γεγονός ότι φιλοξενούμε τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία και θα συζητήσουμε μαζί του πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία της πολιτικής διαδικασίας από αυτή τη νέα στρατιωτική κλιμάκωση», επεσήμανε. «Και προφανώς, όπως γνωρίζετε, τα κράτη μέλη θα συζητήσουν πόσο μακριά είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία αλλά και τις γεωτρήσεις στην Κύπρο», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η συνάντηση αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για τις αποφάσεις που μπορεί να λάβει, αλλά και για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επειδή, όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αργότερα αυτή την εβδομάδα θα έχει τα ίδια δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ άλλων και θα είναι επίσης χρήσιμο να προετοιμάσουμε τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για αυτά τα δύο θέματα», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση στην οποία συμμετέχει και ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Geir Pedersen, η Σουηδία, θέτει θέμα καθολικού εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Άγκυρα.

Οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν «πόσο μακριά είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία αλλά και τις γεωτρήσεις στην Κύπρο», δήλωσε η κ.Μογκερίνι.

Στη δήλωσή της 9ης Οκτωβρίου, η ΕΕ είχε καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση, υπογραμμίζοντας ότι οι ανανεωμένες ένοπλες εχθροπραξίες στο βορειοανατολικό τμήμα θα υπονομεύσουν περαιτέρω τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, θα επιδεινώσουν την καταπόνηση του πληθυσμού και θα προκαλέσουν περαιτέρω μετατοπίσεις και ότι οι προοπτικές η πολιτική ηγεσία του ΟΗΕ για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία θα είναι πιο δύσκολη.

Η ΕΕ δήλωσε επίσης ότι η μονομερής δράση από την Τουρκία απειλεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την ήττα του Da`esh, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος.

Η ΕΕ επιβεβαίωσε με συνέπεια ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί πραγματική πολιτική μετάβαση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012, που διαπραγματεύτηκαν τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο συζήτησε για τελευταία φορά τη Συρία κατά τη συνεδρίασή του της 18ης Φεβρουαρίου 2019. Η ΕΕ φιλοξένησε και συμπροήδρευσε μαζί με τον ΟΗΕ την τρίτη διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής» τον Μάρτιο του 2019. Στη διάσκεψη, οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν υποσχέσεις τόσο στη Συρία όσο και στην περιοχή συνολικού ύψους 7 δισ. δολαρίων (6,2 δισ. ευρώ) για το 2019 και πολυετείς δεσμεύσεις ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,1 δισ. ευρώ) για το 2020 και μετά. Η έκθεση προόδου που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, έδειξε ότι για το 2019, οι δωρητές έχουν ήδη συνεισφέρει 92% (6,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για την παροχή χρηματοδότησης στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο και τη Συρία.

Ακολούθως το Συμβούλιο θα συζητήσει τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία διεξάγει επί του παρόντος περισσότερες δραστηριότητες γεώτρησης 45 nm από τη νότια ακτή της Κύπρου.

Στις 4 Οκτωβρίου 2019, η Ύπατη Εκπρόσωπος πραγματοποίησε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη λύπη της για τις περαιτέρω δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας.

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο στις 15 Ιουλίου 2019.

Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων και των νέων γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και να μην συνεδριάσει προς το Συμβούλιο Σύνδεσης και για τις επόμενες συνεδριάσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας προς το παρόν.

Το Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τον δανεισμό με κρατικά ενέχυρα.