Ο Τσίπρας προσπαθεί να βγει από το κάδρο των συγκρούσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Ο Τσίπρας προσπαθεί να βγει από το κάδρο των συγκρούσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς σακκάκι στη Νίκαια

Ο Τσίπρας προσπαθεί να βγει από το κάδρο των συγκρούσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Τον ρόλο του επιδιαιτητή σε μια ανοιχτή κομματική σύγκρουση δείχνει να προσπαθεί να επιφυλάξει για τον εαυτό του ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, οι διεργασίες για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η διενέργειά του μετατίθεται διαρκώς και από το τέλος του 2019 έφτασε στον Απρίλιο του 2020 (πριν από το Πάσχα του 2020, όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ).

Στη δύσκολη, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, προσπάθεια τήρησης ισορροπιών, ο κ. Τσίπρας προέτρεψε και τις δύο βασικές τάσεις του κόμματος, τόσο τα στελέχη από την εποχή του 3% όσο και τα αντίστοιχα της διεύρυνσης από το ΠΑΣΟΚ μετά το 2011, να διεκδικήσουν την πλειοψηφία στο κόμμα.

Στη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε για την εκλογή προέδρου από τη βάση, παραδέχτηκε ότι η βάση δεν είναι καθορισμένη, άρα η κομματική πλειοψηφία είναι ανοιχτή, καθώς δεν απέρριψε αλλά, αντίθετα, είπε ότι βλέπει με συμπάθεια ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «όταν η βάση είναι καθορισμένη όμως στο μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, θέλει να διατηρήσει για τον εαυτό του τον ρόλο του αδιαμφισβήτητου αρχηγού του χώρου, διότι, όπως είπε, «δυστυχώς, δεν τον αμφισβητεί κανένας», αλλά είναι προφανές ότι προσπαθεί να κρατήσει μία ακόμη δύσκολη ισορροπία, καθώς στη συνέντευξή του αναφερόταν στον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, όμως στην περιγραφή που έκανε ήταν προφανές ότι τον αντιμετωπίζει ως παράταξη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό, πρωτοποριακό κόμμα και η πολιτική του γεωγραφία είναι από την Αριστερά της Αριστεράς ως τον χώρο του δημοκρατικού κέντρου» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, προσπαθώντας να καθησυχάσει την κίνηση των «53», η οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα της συνάντησης των μελών της, την προηγούμενη Κυριακή.

Στην απόφασή τους οι «53» είχαν θέσει το ρητορικό ερώτημα «θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μια θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού/δημοκρατικού χώρου;» και απαντούσαν κατηγορηματικά «το κόμμα μας –και ασφαλώς όχι “παράταξη”– είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», διευκρινίζοντας επανειλημμένα ότι πρόκειται για «κόμμα της Αριστεράς».

Πάντως, υπάρχουν και απόψεις και στις δύο συνιστώσες, δηλαδή τόσο στους πασοκογενείς όσο και στους παραδοσιακούς αριστερούς του κόμματος, που προσπαθούν να συμβιβάσουν το κόμμα με την παράταξη.

Στη συνέντευξή του στο News247 o πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, επαναφέρει την παράταξη στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, την απόπειρα για διεμβολισμό του οποίου διαψεύδει κατηγορηματικά, ενώ ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, μίλησε στην ΕΡΤ για την παράταξη, την οποία προσδιορίζει ως τον «προοδευτικό κόσμο της χώρας», κύριος πόλος του οποίου είναι το κόμμα, δηλαδή «ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία».

Πάντως, κοινή εκτίμηση είναι ότι οι προσπάθειες και οι προσδοκίες για διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ έχουν υποχωρήσει, καθώς κρίνεται ότι δεν απέδωσαν, όπως επιφυλακτικές, αν και διιστάμενες, είναι οι εκτιμήσεις για την ανταπόκριση την οποία είχε και η πρόσκληση για την εγγραφή νέων μελών, την οποία χρεώθηκε προσωπικά ο κ. Τσίπρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποτιμηθεί ούτε το προφίλ όσων ανταποκρίθηκαν ούτε η πολιτική προέλευσή τους, αλλά ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ανάγκη από αμφίπλευρη διεύρυνση», καθώς υπαινίσσεται ότι η ήττα του Ιουλίου αφορά την πολιτική ύπαρξη της Αριστεράς, από τη στιγμή που θεωρεί ότι «δεν είναι στενά εκλογική».

Ο πρώην υπουργός προτείνει ως target group «ένα τόξο δυνάμεων που θα προσδιορίζεται από τον χώρο τον αντινεοφιλελεύθερο και αντιεθνικιστικό του προοδευτικού κέντρου ως τα χιλιάδες παιδιά μιας διάχυτης αμφισβήτησης, που παραμένει όμως μακριά από τη βία», το οποίο, όμως, θα έχει «ενιαία ταυτότητα σε διαφορετικής προέλευσης κοινωνικές δυνάμεις και άτομα, χωρίς να διαλύεται στην αμορφία του πολυσυλλεκτισμού».

Το ακροατήριο που περιγράφει ο κ. Φίλης είναι υπαρκτό, αλλά το επίπεδο της ανταπόκρισης θα δείξει κατά πόσο ο κ. Τσίπρας περνά πολιτικά σε αυτό.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός όσων υπέβαλαν αίτημα για εγγραφή, αλλά οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι ο αριθμός των 180.000, που είχε τεθεί ως στόχος στην έναρξη της εκστρατείας, δείχνει εξαιρετικά μακρινός, αν και λέγεται ότι ανάμεσα σε αυτούς υπήρξε και ο Λούκι Λουκ. Ή τουλάχιστον κάποιος που έτσι είχε υπογράψει την αίτησή του.