Τουρκία: «Εξωφρενική» η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα - Free Sunday
Τουρκία: «Εξωφρενική» η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα

Τουρκία: «Εξωφρενική» η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα

Το τελεσίγραφο που έδωσε η Αθήνα στον πρέσβη της Λιβύης να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 72 ωρών «δεν είναι ώριμη συμπεριφορά» δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπογράψαμε δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», είπε ο κ. Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το Reuters.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την άρνηση της Λιβύης να παρουσιάσει εντός της διορίας που είχε δώσει η Αθήνα το μνημόνιο με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο,

«Όποιος ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, καθώς είναι μια νόμιμη συμφωνία» φέρεται να δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Μπορούμε να συνάψουμε διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο, με την εξαίρεση των Ελληνοκυπρίων. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή. Όμως όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι» προειδοποίησε.

Το μνημόνιο αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών».

«Μετά λύπης μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί, ο Λίβυος Πρέσβης στην Αθήνα εκκλήθη στο Υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Όπως επισήμανε, «το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του ΥΠΕΞ της Λιβύης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε, τέλος, ότι η απέλαση του πρέσβη δεν συνιστά διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη.