Ενοχλημένη η Τρίπολη για τις επαφές Δένδια με το στρατόπεδο Χάφταρ - Free Sunday
Ενοχλημένη η Τρίπολη για τις επαφές Δένδια με το στρατόπεδο Χάφταρ
Eurokinissi

Ενοχλημένη η Τρίπολη για τις επαφές Δένδια με το στρατόπεδο Χάφταρ

Για παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ κάνει λόγο η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αντιδρώντας στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και τις επαφές του με αξιωματούχους του αντίπαλου στρατοπέδου στη χώρα.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε, τη συνάντηση του κ. Δένδια με αξιωματούχους της παράλληλης κυβέρνησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Σιάλα έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών (...) οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

Σχετικά με το ταξίδι του, στη Βεγγάζη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε το πρωί στην τηλεόραση OPEN, ότι «αφορούσε επαφή με μία πλευρά, η οποία καθαρά απ' τις δηλώσεις της στηρίζει και στήριξε τις ελληνικές θέσεις».

«Μετά από τη στάση της κυβέρνησης της Τρίπολης, νομίζω ήταν προφανές ότι η ελληνική πλευρά έπρεπε να έχει μία σαφή εικόνα για την υπόλοιπη θεσμική συγκρότηση αυτού που σήμερα είναι το παζλ στη Λιβύη και αναφέρομαι στο Κοινοβούλιο, του οποίου ο πρόεδρος ήταν στην Αθήνα, και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον στρατάρχη Χαφτάρ» είπε ο κ. Δένδιας.

«Ο επικεφαλής του λιβυκού στρατού, όπως και εμείς, θεωρεί ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες και ανύπαρκτες».

Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, επισήμανε ότι «η Ελλάδα στηρίζει, με όλες τις δυνάμεις αλλά και με όλο της το διπλωματικό κεφάλαιο, την ειρηνευτική διαδικασία».

«Εμείς υποστηρίζουμε τη διαδικασία του Βερολίνου και επ' αυτού ρητά συμβουλεύσαμε και τον στρατάρχη Χαφτάρ και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να συμμετέχουν στη διαδικασία και να βρεθεί μία λύση», συμπλήρωσε.