Στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία ζήτησε η κυβέρνηση της Λιβύης - Free Sunday
Στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία ζήτησε η κυβέρνηση της Λιβύης
O Φαγέζ αλ-Σάρατζ έχει σύμμαχο τον Ερντογάν

Στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία ζήτησε η κυβέρνηση της Λιβύης

Επίσημο αίτημα για στρατιωτική συνδρομή της Τουρκίας απέστειλε η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, μια κίνηση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μόσχας, η οποία συντάσσεται με το αντίπαλο στρατόπεδο στη Λιβύη.

Τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters επικαλείται Λίβυο αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ στην Τρίπολη ζήτησε τουρκική βοήθεια σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο, προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε σε στελέχη του κόμματός του ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου.

 «Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στην Εθνοσυνέλευση στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση» της Λιβύης» είπε ο Ερντογάν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η προεδρία της Τυνησίας διέψευσε τις αναφορές για συμμετοχή της χώρας σε τουρκική συμμαχία στη Λιβύη μαζί με την Αλγερία, και τόνισε ότι η Τύνιδα κρατά ουδέτερη στάση.

Σύμφωνα με την τουρκική Γενί Σαφάκ, ο Ερντογάν ταξίδεψε τα Χριστούγεννα στην Τύνιδα για να ζητήσει πρόσβαση σε λιμάνι για τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Όπως φαίνεται το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Αντιδράσεις

Στις εξελίξεις αντέδρασε άμεσα η Ρωσία, με τον Βλαντιμίρ Πέσκοφ, εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, να δηλώνει ότι η Μόσχα καταδικάζει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη.

Ο Πούτιν συζήτησε το θέμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, με τον οποίο συμφώνησε ότι η κρίση στη Λιβύη πρέπει να λυθεί ειρηνικά.

Για το θέμα της Λιβύης συνομίλησαν επίσης τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Αίγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, όπως έγινε γνωστό από το Λευκό Οίκο.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη, και καλούν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» προκειμένου να υπάρξει επίλυση στις συγκρούσεις.