Λιβύη: Παρέμβαση της ΕΕ καθώς ο Χαφτάρ προελαύνει προς Τρίπολη - Free Sunday
Λιβύη: Παρέμβαση της ΕΕ καθώς ο Χαφτάρ προελαύνει προς Τρίπολη
Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης παραμένει κλειστό από το 2014

Λιβύη: Παρέμβαση της ΕΕ καθώς ο Χαφτάρ προελαύνει προς Τρίπολη

Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι κατέλαβε τους δρόμους που οδηγούν στην λιβυκή πρωτεύουσα, λίγες ημέρες πριν φτάσει στην Τρίπολη κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκτόνωση της κρίσης.

Το κέντρο ενημέρωσης του LNA ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης συμπεριλαμβανομένου ενός στρατοπέδου και του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, το οποίο δεν λειτουργεί από το 2014 λόγω της σύγκρουσης του Χάφταρ με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

Οι δυνάμεις του LNA κατέλαβαν επίσης τον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει στο πλευρό της την Τουρκία, με τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε τηλεφωνικές επαφές με τους Ντόναλντ Τραμπ, Βαλντιμίρ Πούτιν και Τζουζέπε Κόντε ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και λίγο αργότερα συζήτησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη.

Ωστόσο, παρέμβαση ετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης.