Κόντρα στον East Med, η Τουρκία μοιράζει μπλοκ νότια της Κρήτης - Free Sunday
Κόντρα στον East Med, η Τουρκία μοιράζει μπλοκ νότια της Κρήτης
To τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros χρησιμοποιείται για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Κόντρα στον East Med, η Τουρκία μοιράζει μπλοκ νότια της Κρήτης

Παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων, νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου, προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, λίγες ώρες πριν υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία για τον αγωγό East Med που θα φέρνει αέριο από τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

«Με τη βοήθεια του Θεού, τους επόμενους μήνες, δηλαδή εντός του 2020, στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα ξεκινήσουμε γρήγορα  τις εργασίες παραχώρησης οικοπέδων» δήλωσε ο  Φατίχ Ντονμέζ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ.

Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη δηλώσεις του δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος αναφέρθηκε εμμέσως στον East Med φανερά ενοχλημένος.

«Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε» δήλωσε ο Οκτάι στο πρακτορείο Anadolu.

«Όποιος και να συμμετέχει, κανένα σχέδιο στην περιοχή που αποκλείει την Τουρκία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας» ισχυρίστηκε, όπως αναμεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι ο East Med, ο οποίος θα φέρνει αέριο από Ισραήλ και Κύπρο στην Ευρώπη, διέρχεται από περιοχές που η Τουρκία θεωρεί δικές της στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης που συνήψε με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.