Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για την επικείμενη αποστολή δυνάμεων στη Λιβύη - Free Sunday
Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για την επικείμενη αποστολή δυνάμεων στη Λιβύη
Εικόνα αρχείου

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για την επικείμενη αποστολή δυνάμεων στη Λιβύη

Πράσινο φως στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη άναψε την Πέμπτη η τουρκική Eθνοσυνέλευση.

Λιγότερο από μία ώρα αργότερα μετά την ψηφοφορία, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο ηγέτες «υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων» αναφέρεται στη λιτή ανακοίνωση.

Το αίτημα του Ερντογάν εξετάστηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια νωρίτερα από την αρχική ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί και παρά τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την Hurriyet, η εξουσιοδότηση προβλέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων για ένα χρόνο στη Λιβύη, λόγω των εξελίξεων στην χώρα που απειλούν τα συμφέροντα της Άγκυρας στην περιοχή.

Η αποστολή στρατευμάτων γίνεται έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, στο πλαίσιο του μνημονίου αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η τουρκική εθνοσυνέλευση επικύρωσε το αίτημα της κυβέρνησης με 325 βουλευτές να ψηφίζουν «υπέρ» και 184 ψήφους «κατά».

Το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατευμάτων προκαλεί πάντως διεθνείς αντιδράσεις και φέρνει την Τουρκία σε σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τις αντίπαλες δυνάμεις του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ.

%MCEPASTEBIN%