Κατακραυγή για την απειλή του Τραμπ να βομβαρδίσει ιρανικά μνημεία - Free Sunday
Κατακραυγή για την απειλή του Τραμπ να βομβαρδίσει ιρανικά μνημεία
Το Παλάτι του Γκολεστάν στην Τεχεράνη ανήκει στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO CC BY-SA 4.0

Κατακραυγή για την απειλή του Τραμπ να βομβαρδίσει ιρανικά μνημεία

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να περιλάβει πολιτιστικά μνημεία στη λίστα των ιρανικών στόχων που θα μπορούσε να πλήξει σε περίπτωση που το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς πολίτες.

Η UNESCO αλλά και το βρετανικό Φόρειν Όφις υπενθύμισαν στον Τραμπ ότι τα πολιτιστικά μνημεία προστατεύονται με διεθνείς συμβάσεις.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς θεωρούνται εγκλήματα πολέμου με βάση τη διεθνή νομοθεσία. ΗΠΑ και Ιράν έχουν υπογράψει διεθνείς συνθήκες για την προστασία τους.

Η πρώτη απειλή Τραμπ ήρθε το Σάββατο σε μια σειρά tweet στα οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει 52 δυνητικούς στόχους, «κάποιοι από τους οποίους είναι πολύ σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εμφανίστηκε αργότερα πιο ήπιος, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα δράσουν στα πλαίσια των διεθνών νόμων. Όμως ο Τραμπ επανέλαβε την απειλή του: «Αυτοί μπορούν να σκοτώνουν τους πολίτες μας […] και εμείς δεν επιτρέπεται να ακουμπήσουμε τους πολιτιστικούς χώρους τους; Δεν πάει έτσι» έγραψε στο Twitter.

Αποστάσεις από τον πρόεδρο πήρε και ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα, απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν «τους νόμους της ένοπλης σύρραξης».

Η UNESCO, η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, υπενθύμισε ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ιράν έχουν υπογράψει τις συνθήκες με τις οποίες δεσμεύονται να μην βλάψουν την πολιτιστική κληρονομιά άλλων χωρών στην περίπτωση σύρραξης.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρεΐ Αζουλέ, σε συνάντηση που είχε με τον πρεσβευτή του Ιράν Αχμάντ Τζαλαλί, ανέφερε ότι με βάση τις διατάξεις των Συνθηκών του 1954 και του 1972 –που έχουν επικυρωθεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ιράν– οι υπογράφουσες χώρες δεσμεύτηκαν να μην λάβουν σκοπίμως μέτρα που μπορεί να βλάψουν την πολιτιστική και τη φυσική κληρονομιά στο έδαφος των άλλων μερών που μετέχουν σε αυτές τις συμφωνίες.

Πάντως ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την UNESCO το 2018 καταγγέλλοντας μεροληψία σε βάρος του Ισραήλ.

Εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Κρις Μέρφι κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι «απειλεί να διαπράξει εγκλήματα πολέμου».

Και στη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε πως το Λονδίνο περιμένει από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες για τα πολιτιστικά μνημεία.