Όπου φύγει - φύγει από το Ιράκ - Free Sunday
Όπου φύγει - φύγει από το Ιράκ
US Army

Όπου φύγει - φύγει από το Ιράκ

Η εξόντωση του Ιρανού αρχιστράτηγου Σουλεϊμανί στο Ιράκ από drone των ΗΠΑ έχει ένα βέβαιο αποτέλεσμα: την άμεση και οριστική αποχώρηση των στρατευμάτων των χωρών του ΝΑΤΟ από το Ιράκ.

Μαζί με τον Σουλεϊμανί εξοντώθηκαν και ανώτατα στελέχη σιιτικών πολιτοφυλακών του Ιράκ. Οι Σιίτες είναι πλειοψηφία στο Ιράκ και ελέγχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Η άμεση αντίδραση ήταν να ζητήσει η Βουλή την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ τα οποία βρίσκονται εκεί με πρόσκληση της κυβέρνησης για να εξουδετερωθεί πλήρως η απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εισέβαλλαν στο Ιράκ το 2003. Από τότε δαπανήθηκαν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για τον πόλεμο και την ανοικοδόμηση. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται η δεύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα του ΟΠΕΚ, μετά τη Σαουδική Αραβία, σε κατάσταση διαρκούς αναταραχής και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε μεγάλη φτώχεια.

Η σιιτική πλειοψηφία της χώρας έχει ενισχύσει την πολιτική και στρατιωτική της θέση και συνεργάζεται στενά με το σιιτικό Ιράν.

Αυτό σημαίνει ότι εδώ και 17 χρόνια οι χώρες του ΝΑΤΟ με παρουσία στο Ιράκ «δουλεύουν» για την επικράτηση των Σιιτών και την ενίσχυση της επιρροής του Ιράν σε αυτό. Με τον τρόπο που οργανώθηκε η εξόντωση του Σουλεϊμανί τα τελευταία νατοϊκά στρατεύματα θα αποχωρήσουν πιο γρήγορα δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια εύκολη νίκη στη σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ και στο Ιράν.

Ήδη οι Ευρωπαίοι με πρώτους τους Γερμανούς περιορίζουν τη μικρή στρατιωτική παρουσία τους στο Ιράκ γιατί δεν αντέχουν πολιτικά ενδεχόμενες απώλειες.

Από την εισβολή του 2003 μέχρι και την εξόντωση του Σουλεϊμανί επιβεβαιώνεται συνεχώς ότι ΗΠΑ και νατοϊκοί σύμμαχοι δεν έχουν αξιόλογη στρατηγική στο Ιράκ.