Απορρίπτει η Τουρκία την απόφαση της πενταμερούς για τα μνημόνια με Λιβύη - Free Sunday
Απορρίπτει η Τουρκία την απόφαση της πενταμερούς για τα μνημόνια με Λιβύη
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Απορρίπτει η Τουρκία την απόφαση της πενταμερούς για τα μνημόνια με Λιβύη

Το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας και Αιγύπτου για την ακυρότητα των μνημονίων που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη βασίζεται σε «ψευδή επιχειρήματα» ανακοίνωσε οργισμένη η Άγκυρα.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι τα δύο μνημόνια για στρατιωτική συνεργασία και οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι νόμιμα με βάση το διεθνές Δίκαιο.

Επιμένει επίσης ότι «η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλάει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή».

Η Ελλάδα και τέσσερις ακόμα χώρες της Μεσογείου συμφώνησαν σε συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Κάιρο ότι η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη είναι παράνομη. Άκυρο και χωρίς ισχύ κρίθηκε το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα, το οποίο αγνοεί ελληνικά νησιά όπως το Καστελόριζο.

Η ανακοίνωση της Άγκυρας

«Το ανακοινωθέν όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης" (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται απολύτως σε ψευδή επιχειρήματα.

Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές Δίκαιο.

Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.

Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλάει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».