Ο Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη, ξεκινά σεισμικές έρευνες - Free Sunday
Ο Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη, ξεκινά σεισμικές έρευνες
Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις σε συνάντηση για την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου

Ο Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη, ξεκινά σεισμικές έρευνες

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία ξεκινά την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη προκειμένου να «προστατεύσει τη σταθερότητα» της αναγνωρισμένης κυβέρνησης αλλά και τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμα ότι εντός του 2020 θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, χωρίς όμως να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. H Τουρκία πρόκειται να στείλει στην περιοχή το σεισμογραφικό πλοίο Ορούτς Ρείς, είπε ο Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση για την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εμμέσως και στον αγωγό EastMed που σχεδιάζουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία, ο οποίος θα διέρχεται από περιοχές που η Τουρκία παρανόμως θεωρεί δικές της, αγνοώντας την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. «Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών» διαμήνυσε ο Ερντογάν.

Σε μια άλλη εξέλιξη στη λιβυκή κρίση, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, αντίπαλος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, συμφώνησε να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο με στόχο την ανακωχή στον συνεχιζόμενο εμφύλιο. Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο την εφημερίδα Al-Hadath. 

Μάλιστα ο Χαφτάρ φέρεται να συμφώνησε για κατάπαυση του πυρός, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, από τη Βεγγάζη όπου ταξίδεψε εσκεμμένα προκειμένου να συναντήσει τον στρατάρχη.

Το Βερολίνο φέρεται να άσκησε πιέσεις στον Χαφτάρ, ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, αλλά και τον αντίπαλό πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, να είναι παρόντες στη διεθνή διάσκεψη την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση.