Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία στο Νταβός - Free Sunday
Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία στο Νταβός

Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία στο Νταβός

Στο Νταβός της Ελβετίας, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ βρίσκεται σήμερα 23 και αύριο 24 Ιανουαρίου) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σήμερα σε δύο ξεχωριστά πάνελ και συγκεκριμένα:

  • Στις 12.30 ώρα Ελλάδας, θα συνομιλήσει, παρουσία κοινού, με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford Νιάλ Φέργκιουσον (Niall Ferguson) και η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας (live streaming).
  • Στις 15.30 θα μετάσχει σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς (Frans Timmermans) και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte). Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στην προστασία του Περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και τρόπους που αυτή η πολιτική εντάσσεται στη γενικότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια. 

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης και στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος και στο περιθώριο της ο κ.Μητσοτάκης θα έχει σημαντικές επαφές με οικονομικό, επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων στους οποίους θα παρουσιάσει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, την πορεία της προς την επενδυτική βαθμίδα και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις απελευθέρωσης της αγοράς. Συγκεκριμένα, ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με:

  • τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ (Brad Smith),
  • τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Φραντσέσκο Σταράτσε (Francesco Starace),
  • τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Σαρλότ Χογκ (Charlotte Hogg),
  • τον πρόεδρο του Bloomberg, Πίτερ Γκράουερ (Peter T. Grauer),
  • τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Ταντάσι Μαέντα (Tadashi Maeda),
  • την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Λοράνς Ντεμπρού (Laurence Debroux) και
  • τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Ματ Μπρίτιν (Matt Brittin).

Σε πολιτικό επίπεδο σήμερα το απόγευμα (23 Ιανουαρίου) θα συναντηθεί με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ -Καρενμπάουερ (Annegret Kramp-Karrenbauer) και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ (Bruno Le Maire).