Εξοργισμένη η Άγκυρα με τον Ακιντζί που απορρίπτει ενδεχόμενη προσάρτηση - Free Sunday
Εξοργισμένη η Άγκυρα με τον Ακιντζί που απορρίπτει ενδεχόμενη προσάρτηση
Oι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν ανεξαρτησία και ελευθερία, λέει ο Ακιντζί

Εξοργισμένη η Άγκυρα με τον Ακιντζί που απορρίπτει ενδεχόμενη προσάρτηση

Την οργή της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσαν την Δευτέρα οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος χαρακτήρισε «φρικτό» το ενδεχόμενο προσάρτησης των Κατεχομένων από την Τουρκία.

«Δεν έχω εργαστεί ξανά με τόσο ανέντιμο πολιτικό» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβόσογλου.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμα πως «ούτε εγώ, ούτε κανένας στην ΤΔΒΚ, δεν σκέφτηκε ποτέ ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιηθεί ως χαρτί στην προεκλογική περίοδο», αναφερόμενος στη νέα υποψηφιότητα Ακιντζί για τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο στα Κατεχόμενα.

Ο Τσαβούσογλου αναγνώρισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επέμβει στις εκλογές, κάλεσε ωστόσο τους Τουρκοκύπριους να σκεφτούν σοβαρά ποιον θα ψηφίσουν.

«Εμείς μιλάμε για την ισότητα των Τουρκοκυπρίων, αυτός προτιμά να επιτίθεται στην Τουρκία», είπε ο Τσαβούσογλου. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian είχε απορρίψει το σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν ανεξαρτησία και ελευθερία.

Ο Ακιντζί επανήλθε την Κυριακή, με νέα γραπτή του δήλωση, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν υπέρ των συμφερόντων ούτε των Τουρκοκυπρίων ούτε της Τουρκίας.

Στη νέα του δήλωση, μάλιστα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε επίσης πως το σλόγκαν «η Κύπρος είναι τουρκική» ανήκει στη δεκαετία του 1950 και όχι στο σήμερα, καθώς σήμερα αυτό που προέχει είναι η προσπάθεια για μία λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο.