Η οικονομική γιγάντωση των μαφιών της Αθήνας απειλεί την κοινωνία - Free Sunday
Η οικονομική γιγάντωση των μαφιών της Αθήνας απειλεί την κοινωνία

Η οικονομική γιγάντωση των μαφιών της Αθήνας απειλεί την κοινωνία

Αντιμέτωπη με ένα σκληρό «ιδιωτικό» κράτος με κανόνες και πολύ σκληρούς μηχανισμούς επιβολής βρέθηκε ξαφνικά η ελληνική κοινωνία μετά το αποτρόπαιο έγκλημα της οδού Μενάνδρου, όπου ένας 25χρονος Αφγανός δολοφονήθηκε και ένας 23χρονος τραυματίστηκε σοβαρά, γιατί δεν πλήρωναν για να τους επιτραπεί να πουλούν τσιγάρα στη συγκεκριμένη περιοχή, στο κέντρο της Αθήνας, ελάχιστα λεπτά με τα πόδια από το δημαρχείο ή το Σύνταγμα.

Σε αυτή την υπόθεση, όμως, τρία είναι τα στοιχεία τα οποία εντυπωσίασαν την κοινωνία:

  • • Tα τσιγάρα που πωλούνται είναι λαθραία, άρα παράνομα.
  • • Την άδεια για πώληση λαθραίων τσιγάρων στα πεζοδρόμια της Μενάνδρου τη δίνουν Πακιστανοί.
  • • Η αστυνομία ήξερε τις συμμορίες που επιβάλλουν τον «νόμο» τους στην περιοχή και τόσο ο δράστης όσο και το θύμα της δολοφονίας ήταν γνωστοί στις υπηρεσίες της, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Κυκλοφορούν χιλιάδες στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι έχουν ένα χαρτί του αιτούντος άσυλο. Το άσυλό τους πρόκειται να εκδικαστεί σε 2-4 χρόνια. Πολλές φορές το χαρτί είναι πλαστό. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι παραβατικοί και ορισμένοι πηγαίνουν στο οργανωμένο έγκλημα».

 

Οι αστυνομικές ερμηνείες ενός εγκλήματος

O κ. Χρυσοχοΐδης έμεινε στην πολιτική πλευρά της αστυνομικής διάστασης του γεγονότος και απέδωσε την κατάσταση στην προστασία που παρείχε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ο νόμος για το άσυλο, χωρίς όμως να εξηγήσει τι γίνεται με όσους έχουν, όπως είπε, «πλαστό» χαρτί ασύλου, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στους τρόπους αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

«Διάλεξαν λάθος χώρα και τόπο για να εγκληματούν» είπε και επανέλαβε ότι «θα φύγουν από τη χώρα», διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι τότε «δεν πρόκειται ποτέ να αφεθούν ελεύθεροι, για λόγους προστασίας της κοινωνίας».

Σε παρόμοια πολιτική διάσταση κινήθηκε και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σύμφωνα με τον οποίο η δολοφονία της Μενάνδρου αποτελεί επιβεβαίωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δυστυχώς, με τραγικό τρόπο επιβεβαιωνόμαστε. Για μία ακόμη φορά σήμερα αποδείχθηκε ότι ο αστυνομικός λαϊκισμός της κυβέρνησης, που αρχίζει και τελειώνει στην παραγωγή αστυνομικού, επικοινωνιακού θεάματος, δεν είναι η λύση στην εγκληματικότητα, που προχωρά ακάθεκτη» είπε ο κ. Ραγκούσης με αφορμή το περιστατικό στη Μενάνδρου.

 

Οι οικονομικές ερμηνείες

Όμως η δολοφονία της Μενάνδρου δεν αποκάλυψε παρά την κορυφή ενός παγόβουνου παρανομίας, το οποίο διογκώθηκε επικίνδυνα με την ανοχή των αρχών την περίοδο της κρίσης.

Σύμφωνα με έκθεση της KPMG, την οποία επικαλείται σε άρθρο του το Bloomberg, μόνο το 2018 τα έσοδα που απώλεσε το ελληνικό Δημόσιο από τα λαθραία τσιγάρα ανέρχονται σε 740 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 1/3 του εισπρακτέου ΕΝΦΙΑ.

Η Ελλάδα είναι η πρωτεύουσα της απομίμησης τσιγάρων στην Ε.Ε., ανέφερε το Bloomberg, σχολιάζοντας την έρευνα της KPMG, σύμφωνα με την οποία σχεδόν το 1/4 του συνόλου των τσιγάρων που πουλήθηκαν στην Ελλάδα το 2018 ήταν λαθραία, ενώ ο αριθμός των νόμιμων τσιγάρων μειώθηκε στα 16,7 δισεκατομμύρια το 2018, σχεδόν το μισό από το 2009, και το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων αυξήθηκε στο 23,6% από το 3% το 2009.

Τα τεράστια κέρδη της περιόδου διευκόλυναν τις επενδύσεις των εμπόρων παράνομου καπνού σε τεχνολογία, η οποία αγγίζει πλέον τη βιομηχανική παραγωγή, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μόνο στην Αθήνα εντοπίστηκαν εννέα εργοστάσια παραγωγής πλαστών τσιγάρων, ενώ παρόμοιες μονάδες λειτουργούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Από την άλλη, αρκετές φορές έχουν κατασχεθεί ολόκληρα πλοία που μετέφεραν πλαστά τσιγάρα.

Το άρθρο του Bloomberg ισχυριζόταν ότι οι παραγωγοί πλαστών τσιγάρων εικοσαπλασιάζουν τα κέρδη τους κάθε χρόνο, δηλαδή η επένδυση 1 εκατ. ευρώ για ένα εργοστάσιο αποφέρει 20 εκατ. ευρώ σε έναν χρόνο.

Η υψηλή κερδοφορία ενισχύεται και από το γεγονός ότι υπάρχει διαθέσιμο φτηνό εργατικό δυναμικό, από Ασιάτες μετανάστες, όπως αυτοί που περιέγραψε ο κ. Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι δουλεύουν χωρίς κανένα επιπλέον εργασιακό κόστος και με μοιρασμένα τα έσοδα με τους παραγωγούς.

Με βάση αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι ο έλεγχος των αγορών παράνομου καπνού και των τελικών σημείων πώλησης είναι εξαιρετικά σημαντικός. Άλλωστε και η δημιουργία συμμοριών που ελέγχουν τους κανόνες της παράνομης διακίνησης στις αγορές του κέντρου της Αθήνας είναι επίσης πολύ φτηνή.

Όπως και η ζωή αυτών που παραβαίνουν τους κανόνες, όπως απέδειξε η δολοφονία του νεαρού Αφγανού που αψήφησε τους εμπορικούς κανόνες της Μενάνδρου και την ιδιοκτησία της πιάτσας, προφανώς προμηθευόμενος τσιγάρα από ανταγωνιστική ομάδα παραγωγής που ήθελε να μπει στη συγκεκριμένη αγορά.

 

Τα πλαστά χαρτιά

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το νομικό καθεστώς με το οποίο βρίσκονταν στην Ελλάδα ο δράστης και το θύμα, αν και η πακιστανική καταγωγή του δράστη θεωρητικά δεν τον εντάσσει στις εθνικές ομάδες δικαιουμένων διεθνούς προστασίας, στις οποίες θα μπορούσε να ανήκει το θύμα ως Αφγανός.

Όμως η παρουσία τους στην Ελλάδα ανοίγει και το ζήτημα των «πλαστών» χαρτιών ασύλου στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Πρόκειται για άλλη μια μεγάλη και ιδιαίτερα προσοδοφόρα βιομηχανία, η οποία παράγει εξαιρετικά υψηλά κέρδη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, μόνο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης κατά το έτος 2019 οι αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά 1.547 άτομα τα οποία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ταξιδέψουν παράνομα προς χώρες του εξωτερικού.

Οι εκτιμήσεις από την αγορά των πλαστών εγγράφων ανεβάζουν την αξία ενός πλαστού διαβατηρίου σε περίπου 5.000 ευρώ.

Προφανώς δεν τους έπιασαν όλους. Αν τους είχαν πιάσει, η επιχείρηση «πλαστά διαβατήρια» θα είχε σταματήσει οριστικά.

Η αγορά λέει ότι πιάνουν έναν στους δέκα. Δηλαδή περίπου 15.000 άνθρωποι προσπάθησαν να φύγουν. Δηλαδή κυκλοφόρησαν στην αγορά περίπου 15.000 πλαστά διαβατήρια.

Και έναν στους δύο να πιάνουν, οι 1.547 συλλήψεις σημαίνουν ότι τυπώθηκαν περίπου 3.000 πλαστά διαβατήρια, άρα ο τζίρος έφτασε τα 15 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος των παράνομων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έχει γιγαντωθεί και θα αναζητήσει –αν δεν αναζητά ήδη– νομιμοποίηση.

Αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών, ακόμη και αν οι μαφίες επιτύχουν τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων, δεν σταματούν να μετέρχονται τις βίαιες μεθόδους με τις οποίες απέκτησαν τον πλούτο.