Η Τουρκία απορρίπτει το ελληνικό διάβημα και εμμένει στις έρευνες - Free Sunday
Η Τουρκία απορρίπτει το ελληνικό διάβημα και εμμένει στις έρευνες

Η Τουρκία απορρίπτει το ελληνικό διάβημα και εμμένει στις έρευνες

Σε απόρριψη του ελληνικού διαβήματος σύμφωνα με το οποίο «η Τουρκία αποπειράται να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», όταν προχωρά σε έρευνες στο Αιγαίο, προχώρησε η Άγκυρα.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι «οι περιοχές στις οποίες θα διεξαχθεί η έρευνα βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει καταθέσει η χώρα στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων  στην περιοχή την  οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα. » προσθέτοντας ότι πρόκειται για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας και των τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν όπως έχουν ανακοινωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι

.«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» είχε δηλώσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας το μεσημέρι της Δευτέρας.