Εντολή Ερντογάν για αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία αποκαλύπτει η Χουριέτ - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Εντολή Ερντογάν για αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία αποκαλύπτει η Χουριέτ

Εντολή Ερντογάν για αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία αποκαλύπτει η Χουριέτ

Εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας, φέρεται να έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό, αλλά και στην ηλεκτρονική της έκδοση, επικαλείται την ομιλία Ερντογάν ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη κατά την οποία φέρεται να είπε:

«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε».Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934.

«Να κάνετε αναλυτική έρευνα. Να την εξετάσουμε και να την συζητήσουμε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αναλυτικοί», αναφέρει το δημοσίευμα ότι είπε ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.