Σε 15 ημέρες η απόφαση του Τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου για την Αγία Σοφία - Free Sunday
Σε 15 ημέρες η απόφαση του Τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου για την Αγία Σοφία

Σε 15 ημέρες η απόφαση του Τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου για την Αγία Σοφία

Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας θεωρεί το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το νομικό καθεστώς που διέπει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σε δεκαπέντε ημέρες θα εκδοθεί η απόφαση του Τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο συνεδρίασε μετά την προσφυγή συλλόγου ο οποίος ζητά την ακύρωση του διατάγματος του Κεμάλ Αττατουρκ για τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος.

Η κυβερνητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε τέμενος χρονολογείται στο 1934, στα πρώτα χρόνια του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. 

«Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη γη μας», ανέφερε το Τουρκικό Υπ.Εξ, λίγες ώρες αφότου ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος μουσείου.

«Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτό το να μιλά κανείς για κυριαρχικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας μια γλώσσα "προειδοποιήσεων και επιβολής"», αναφέρει η ανακοίνωση η οποία κάνει σαφή αναφορά στην “κατάκτηση”.

Παράλληλα η Άγκυρα διαβεβαιώνει ότι έλαβε “σιωπηλά επαναστατικά μέτρα για να προστατεύσει την ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων, που είναι εγγυημένη από το σύνταγμα και τους νόμους μας, για όλους τους πολίτες μας χωρίς καμία διάκριση”.Το Ανώτατο Δικαστήριο  της Τουρκίας, σήμερα καλείται να αποφανθεί πάνω σε προσφυγή δύο ΜΚΟ που αιτήθηκαν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το δικαστήριο δεν αποκλείεται να αναβάλλει την απόφαση, χωρίς  να μπορεί να προβλεφθεί  η τελική έκβαση.Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει δεκτές τις προσφυγές, η μετατροπή σε τέμενος προϋποθέτει διοικητική απόφαση της κυβέρνησης.

Ο κ.Πομπέο είχε καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη σε όλους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στο Φερέκιοϊ, είπε  ότι «η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα» και πρόσθεσε ότι «η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».