Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τρικλοποδιές στην αξιοπιστία του και μιλά για την επόμενη γενιά - Free Sunday
Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τρικλοποδιές στην αξιοπιστία του και μιλά για την επόμενη γενιά
Ηλιόπουλος, Τσίπρας Αχτσιογλου μετά τς δημοτικές και πριν τις βουλευτικές του 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τρικλοποδιές στην αξιοπιστία του και μιλά για την επόμενη γενιά

Η συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργού Κώστα Μπάρκα στον ραδιοφωνικό σταθμό Status της Θεσσαλονίκης διακόπηκε όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε στην ερώτηση από πού προκύπτει ότι το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρέτησε και αποχώρησε, αφού προηγουμένως είχε πει ότι είναι χουντικής εμπνεύσεως νόμος.

Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλό: η κυβέρνηση ρυθμίζει τα ζητήματα των πορειών διότι λαμβάνει προκαταβολικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις «εκδηλώσεις οργής» το φθινόπωρο που έρχεται, το οποίο, όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Όμως όποιος διαβάζει τις δηλώσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταλαβαίνει τι χειρότερο μπορεί να συμβεί το φθινόπωρο, όταν μόνο μέσα σε λίγες ώρες το απόγευμα της 9ης Ιουλίου διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Η ΝΔ αμφισβητεί όλα τα δικαιώματα της κοινωνίας (Σ. Φάμελλος).
  • Απειλούνται να κλείσουν κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να μείνει η χώρα χωρίς τρόφιμα (ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ).
  • Η ΕΥΔΑΠ κατάσχει τους λογαριασμούς του Ινστιτούτου Γεωργικών Επιστημών, επειδή δεν πλήρωνε το νερό (Γ. Αραχωβίτης).
  • Η κυβέρνηση έχει ανομολόγητους σκοπούς, όπως, για παράδειγμα, ο προσδιορισμός άλλων, ιδιωτικών φορέων ως αρμόδιων για το «ταίριασμα» γονέων-παιδιών στις υιοθεσίες (Θ. Φωτίου).
  • Καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα στις αερομεταφορές (ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ).
  • Έχει κατεδαφιστεί ο αθλητισμός (Γ. Μπουρνούς).

Έναν χρόνο μετά τις εκλογές, η εικόνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της χώρας είναι μια εικόνα χάους και καταστροφής από μια αποτυχημένη κυβέρνηση. Τόσο αποτυχημένη, που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσφέρθηκε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί.

Από την ένταση των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν δύο ζητήματα. Το πρώτο, ότι η κατάσταση που περιγράφει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιβεβαιώνεται από καμία από τις πολλές δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα, σύμφωνα με τις οποίες η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι αυξημένη, ενώ το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ μειωμένο.

Το δεύτερο ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η χρήση λεξιλογίου διαρκώς αυξανόμενης οξύτητας, το οποίο είναι καταδικασμένο να ξεπεραστεί πολύ εύκολα, διότι είναι αναντίστοιχο με την πραγματικότητα. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν πλέον λέξεις να περιγράψουν την κατάσταση.

Μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι το ζήτημα των διαδηλώσεων, το οποίο στελέχη του κόμματος παρουσιάζουν ως την επιτομή της απόδειξης των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης.

Όμως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται ευμενώς δεκτή από την πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία δεν δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αντιδημοκρατική εκτροπή.

 

Οι ερμηνείες

Η πρώτη ερμηνεία που δίνεται στην περίσταση είναι η συνήθης ιδεοληπτική προσέγγιση της πραγματικότητας, όμως το μείζον πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κόμμα είναι η ανάγκη για αλλαγή της ατζέντας που αφορά τον Νίκο Παππά και την εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

«Το θέμα με τον κ. Παππά έχει λήξει» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλυφθεί από τις εξηγήσεις του πρώην υπουργού, όμως ο ίδιος ο κ. Παππάς είναι ευλόγως αμήχανος, καθώς ο κ. Τσίπρας τού πρόσφερε κάλυψη για όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά, ενώ ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το κόμμα «θα αποφασίσει στην πορεία πώς θα χειριστεί το θέμα».

Οι διατυπώσεις του κ. Τσίπρα και η προσέγγιση του κ. Τζανακόπουλου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Παππάς να εγκαταλειφθεί, αν βρεθεί σοβαρά εκτεθειμένος στις επόμενες αποκαλύψεις, που κανείς δεν ξέρει τι περιλαμβάνουν.

Η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να διατηρεί τον κ. Παππά σε καθεστώς προστασίας και υπό πολιτικό έλεγχο, όσο δεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις διαφθοράς σε βάρος του –η προσπάθεια για πολιτικό έλεγχο των μέσων δεν ενοχλεί ιδιαίτερα–, και να εξωθηθεί σε παραίτηση ο ίδιος, εφόσον έρθουν νεότερα, πιο ενοχοποιητικά στοιχεία.

Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση το γεγονός ότι ανάμεσα στους δικηγόρους του κ. Καλογρίτσα συγκαταλέγεται ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο έχει αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε όλο το υλικό της δικογραφίας, που φοβούνται ότι θα χρησιμοποιήσει και πολιτικά, γεγονός το οποίο συνδέεται και με τη σφοδρή επίθεση στην κ. Γεννηματά στη Βουλή.

Την κατάσταση περιπλέκει η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ενδεχόμενο να γίνει εξεταστική επιτροπή για τον κ. Νίκο Παππά και το γεγονός ότι δεν απέκλεισε αυτή η εξεταστική να επεκταθεί και στον πρώην πρωθυπουργό, ενώ μιλώντας στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να μιλήσει για τα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω σήμερα για σκάνδαλα, θα έχετε την ευκαιρία να αναλάβετε κι εσείς την ευθύνη σας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο οποίος στην ομιλία του είχε κάνει μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, χωρίς όμως να επαναλάβει αυτό που είχε πει στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: «Ας διευρύνουν το κατηγορητήριο να με συμπεριλάβουν. Αν όμως δεν το τολμούν, να σταματήσουν αυτόν τον κατήφορο τώρα!».

 

Μαφίες, παρακράτος και υπόδικοι…

Το εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι στην ίδια ακριβώς αναφορά του, στην ίδια ομιλία στην ΚΕΑ, ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για «παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών» και τις «μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν», στη συνήθη αναφορά του στον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, όμως την ημέρα της ομιλίας ο εκδότης των «Νέων» ήταν κεντρικό πρόσωπο σε όλα τα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, επειδή είχε απορρίψει τη χρηματοδότηση για το «Μένουμε Σπίτι».

«Ακολουθώντας τη γραμμή “Documento”» έγραφε το Documentonews, με τη διαφορά ότι ο μεν Μαρινάκης επέστρεψε τα χρήματα, οι δε υποστηρικτές της κίνησής του στα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα τον επικρότησαν, αλλά κράτησαν τα χρήματα.

Όμως το πρόβλημα του κ. Βαξεβάνη δεν είναι αν τον ακολουθεί ο κ. Μαρινάκης, η ιδιοκτησίας του οποίου εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσίευσε όλη την πορεία του χρήματος από την οικογένεια Χούρι στο «Documento», αλλά αν τον ακολουθεί ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όμως απέφυγε κάθε αναφορά στην υπόθεση Καλογρίτσα και στην προέλευση των χρημάτων με τα οποία εκδόθηκε το «Documento».

Τελευταία αναφορά στην εφημερίδα ήταν το Σάββατο 4 Ιουλίου, μόλις έγινε γνωστό το πρωτοσέλιδο με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, που σύμφωνα με το «Documento» αποκαλύπτουν παιδεραστή πρώην υπουργό της ΝΔ.

Έκτοτε το όνομα «Documento» δεν αναφέρθηκε ξανά.

Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το άρθρο ενός φιλικού στον ΣΥΡΙΖΑ εντύπου, που έμεινε εκτός λίστας Πέτσα, της «FM Voice», το οποίο, σχολιάζοντας το άρθρο στο liberal.gr για το ενδεχόμενο διαδοχής Τσίπρα από τον Νάσο Ηλιόπουλο, έγραφε: «Στόχος των “φιλελέδων” φυσικά να εξοστρακίσουν τον Αλέξη Τσίπρα από το πολιτικό τοπίο και στη θέση του να αναδειχθεί ένα νέο πρόσωπο που δεν πιστεύει σε λογικές “μαγαζιών” και “παραμάγαζων” ή σε μια αντιπολίτευση τύπου Πολάκη και Ραγκούση».

Σε κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό εξηγεί γιατί ο Τσίπρας ευτέλισε τόσο πολύ την υποψηφιότητα Ηλιόπουλου πριν την ανακοινώσει στον Δήμο της Αθήνας και γιατί, παρά την απρόσμενα καλή παρουσία του στον Δήμο της Αθήνας, τοποθετήθηκε σε μια μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου ήταν υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Κάποιοι άλλοι, μάλιστα, συνδέουν τη σκληρή κριτική του κ. Τσίπρα στον «Μεγάλο Περίπατο» του Μπακογιάννη στην Αθήνα και με το γεγονός ότι την αρχική πρόταση είχε υπερψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Ανοιχτή Πόλη» του Ηλιόπουλου, ο οποίος με άρθρο του στην «Αυγή» έκανε την αυτοκριτική του.

Κατά μια διαβολική σύμπτωση, το άλλο όνομα που είχε ακουστεί για τη διαδοχή Τσίπρα ήταν η πολιτική προϊσταμένη του κ. Ηλιόπουλου στο υπουργείο Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είχε διοριστεί από τον κ. Τσίπρα δεύτερη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, πάνω από τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσφατα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε σε παρέα στελεχών του κόμματος ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για τη διαδοχή Τσίπρα, από τον οποίο είναι δέκα χρόνια μεγαλύτερος.

Στην ίδια παρέα, είχε προτρέψει την κ. Έφη Αχτσιόγλου να μπει μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση, όποτε κι αν προκύψει αυτή.

Αλλά και δημοσίως ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι ο διάδοχος του κ. Τσίπρα θα προέρχεται από την επόμενη ηλικιακή γενιά, στην οποία ανήκουν τόσο ο 37χρονος Ηλιόπουλος όσο και η 35χρονη Αχτσιόγλου.

Λίγο μετά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας εξέφραζε τη λύπη του που δεν έχει εσωκομματική αμφισβήτηση.