Η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις αλλά και διερευνά τρόπους για μείωση των εντάσεων με την Τουρκια - Free Sunday
Η ΕΕ  εξετάζει κυρώσεις αλλά και διερευνά τρόπους για μείωση των εντάσεων με την Τουρκια

Η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις αλλά και διερευνά τρόπους για μείωση των εντάσεων με την Τουρκια

Να επανεξετάσει άμεσα και να αλλάξει την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, κάλεσε την Άγκυρα, η ΕΕ μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών χθες στις Βρυξέλλες.

«Η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία και προκαλεί νέες διχόνοιες ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση αυτή» δήλωσε, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.

«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά τη συνεδρίαση,

Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, είπε ο κ.Δένδιας

Το θέμα συζήτησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με αφορμή την προσεχή σύνοδο κορυφής και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.