Σύνοδο κορυφής για τη Λευκορωσία συγκαλεί ο Μισέλ, τέλος Σεπτεμβρίου η σύνοδος για την Αν.Μεσόγειο - Free Sunday
Σύνοδο κορυφής για τη Λευκορωσία συγκαλεί ο Μισέλ, τέλος Σεπτεμβρίου η σύνοδος για την Αν.Μεσόγειο

Σύνοδο κορυφής για τη Λευκορωσία συγκαλεί ο Μισέλ, τέλος Σεπτεμβρίου η σύνοδος για την Αν.Μεσόγειο

Να δοθεί χρόνος στις ευρωπαΪκές κυβερνήσεις να προετομάσουν τις θέσεις τους για ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου προτείνει, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ,

«Προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020», είπε ο κ.Μισελ στο πλαίσιο της ενημέρωσης του για την πρόσκληση προς τους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη με θέμα τη Λευκορωσία.

Σε ότι αφορά στη Λευκορωσία, ο κ. Μισέλ αναφέρει:

«Οι υπουργοί Εξωτερικών μας συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή. Έκτοτε, η κατάσταση στη Λευκορωσία εξακολούθησε να εξελίσσεται και, ως εκ τούτου, αποφάσισα να πραγματοποιήσω τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το μεσημέρι για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Αυτό που έχουμε δει στη Λευκορωσία δεν είναι αποδεκτό. Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

Η επακόλουθη βία εναντίον όσων διαδήλωναν ειρηνικά ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει εργασίες για κυρώσεις. Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό του μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος.

Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση. Με βάση αυτές τις αρχές, θα συζητήσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Λευκορωσία».