Θέμα Τουρκίας θα θέσει ο Μητσοτάκης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη Λευκορωσία - Free Sunday
Θέμα Τουρκίας θα θέσει ο Μητσοτάκης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη Λευκορωσία

Θέμα Τουρκίας θα θέσει ο Μητσοτάκης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη Λευκορωσία

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται σήμερα Τετάρτη με τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στη Λευκορωσία.

«Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του. Η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη», είχε γράψει τη Δευτέρα, στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανακοινώνοντας την σύγκληση της διάσκεψης.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο ισχυρίζεται ότι βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων έχει κερδίσει την έκτη θητεία με ποσοστό 80%, όμως η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων που ευθύνονται για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9η Αυγούστου, αλλά και για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.  

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν τη δημιουργία ενός ταμείου για τα θύματα της καταστολής στη χώρα, την χρηματοδότηση σχεδίων προκειμένου να υποστηριχθεί ο πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενίσχυση των ανταλλαγών φοιτητών με την ΕΕ καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τους Λευκορώσους.

Έξι χώρες της ΕΕ, και συγκεκριμένα, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, που συνορεύουν με τη Λευκορωσία, Εσθονία, Τσεχία και Δανία έχουν ζητήσει από την ΕΕ να μεσολαβήσει μεταξύ του Λουκασένκο και της αντιπολίτευσης.