Αποσταθεροποίηση από τις κινήσεις της Τουρκίας βλέπει η Ουάσιγκτον- Με αντίμετρα απειλεί η Άγκυρα - Free Sunday
Αποσταθεροποίηση από τις κινήσεις της Τουρκίας βλέπει η Ουάσιγκτον- Με αντίμετρα απειλεί η Άγκυρα

Αποσταθεροποίηση από τις κινήσεις της Τουρκίας βλέπει η Ουάσιγκτον- Με αντίμετρα απειλεί η Άγκυρα

Να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου κάλεσε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο η Ουάσιγκτον σε ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο προχώρησε σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και τονίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act».

Η άρση της απαγόρευσης έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.

Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί καθώς η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.

Το αμερικανικό Υπουργείο εξωτερικών διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίμετρα εάν δεν αλλάξει η απόφαση των ΗΠΑ καθώς όπως αναφέρει, «η απόφαση των ΗΠΑ δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και είναι ασύμβατο με το πνεύμα της Συμμαχίας».