Ο Γερμανός Υπουργός έρχεται στην Αθήνα, αλλά δεν πηγαίνει στην Άγκυρα - Free Sunday
Ο Γερμανός Υπουργός έρχεται στην Αθήνα, αλλά δεν πηγαίνει στην Άγκυρα

Ο Γερμανός Υπουργός έρχεται στην Αθήνα, αλλά δεν πηγαίνει στην Άγκυρα

Τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας θα δεχτεί στις 19:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ.Μάας έρχεται στην Αθήνα και θα πάει στη Λευκωσία, αλλά ακύρωσε την προγραμματισμένη επισκεψη του στην Άγκυρα, σε μία κίνησης καταγραφής της γερμανικής δυσφορίας.

Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», είπε ο κ.Μάας ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

Χθες ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει ότι «εάν πραγματοποιηθούν νέες έρευνες, αυτό θα ήταν ένα πολύ λυπηρό και, κατά την άποψή μας, παράλογο βήμα. Κάτι τέτοιο θα θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργούσε υπέρ των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας».

'Εκκληση στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή από την Άγκυρα του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στην περιοχή, σε μια ζώνη που βρίσκεται στην καρδιά εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χθες ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και του επισήμανε ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Νωρίτερα στις 13:00,ο κ.Μητσοτάκης θα δεχθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί.