Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας βλέπει και η Γερμανία - Free Sunday
Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας βλέπει και η Γερμανία

Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας βλέπει και η Γερμανία

Οι εξελίξεις που αφορούν στην Τουρκία και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδος, τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως επισήμανε Ευρωπαίος Αξιωματούχος, «η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί», σημειώνοντας παράλληλα ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα ληφθούν μέτρα» εναντίον της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, όμως υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απ' ευθείας συνομιλίες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας,

«Γι' αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να συναγάγουμε -ενόψει επίσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών, θα συζητήσουν την κατάσταση στη Γεωργία, τις εκλογές στη Βενεζουέλα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και στη συνεχεία θα συζητήσουν τις διατλαντικές σχέσεις, επισημαίνοντας τις μελλοντικές προτεραιότητες για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο γεύμα, θα γίνει συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για το πώς θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, θα επανεξεταστούν οι συνέπειες του νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.