Υπευθυνότητα ζητά από την εκκλησία η κυβέρνηση - Free Sunday
Υπευθυνότητα ζητά από την εκκλησία η κυβέρνηση

Υπευθυνότητα ζητά από την εκκλησία η κυβέρνηση

Σύντομη συνομιλία, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό, είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο περιθώριο της σημερινής ορκωμοσίας των μελών της νέας κυβέρνησης.

Καλή συνεργασία ευχήθηκε ο αρχιεπίσκοπος στους νέους Υπουργούς ενώ λίγο νωρίτερα την αισιοδόξία του ότι «όλα θα πάνε καλά» είχε εκφράσει ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά με τη στάση που τηρεί η Εκκλησία για τον εορτασμό των Θεοφανείων,

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Αθηναγόρας χαρακτήρισε το «αντάρτικο» της εκκλησίας ειρηνικό και ανέφερε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται αλλά άγνωστο είναι και αν θα υπάρξει νέα προσπάθεια διαλόγου Εκκλησίας - Πολιτείας εντός της ημέρας, προκειμένου να αναζητηθεί ένας κοινός τόπος και να «σβήσει η σπίθα» της αντιπαράθεσης, με αφορμή τη λειτουργία των ιερών ναών την ημέρα των Φώτων.

Χθες, μετά τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να μη συναινέσει στην απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την παρουσία πιστών στις εκκλησίες κατά την εορτή των Θεοφανείων. η κυβέρνηση είχε καλέσει την εκκλησία να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε». 

Η ΔΙΣ αποφάσισε και αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση «θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος» και αναφέρει ότι «σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην ΚΥΑ».

Επιπλέον, απευθύνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ε.Ε. όσο και προς την κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους», τονίζεται σχετικά στο ανακοινωθέν της ΔΙΣ.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα γίνουν συμπλοκές στους ναούς. Ανοίγουμε τους ναούς, οι πιστοί που θέλουν να έρθουν να έχουν στο μυαλό τους ότι μπορεί να πληρώσουν πρόστιμο. Δεχόμαστε μια επίθεση και μέσα από την εκκλησία ότι τα έχουμε κάνει πλακάκια με τους εκάστοτε κυβερνώντες. Είμαι έτοιμος να πληρώσω τα 1.500 ευρώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.

Όπως είπε ο Μητροπολίτης «αφού η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά τηρήσαμε τα μέτρα, γιατί να μην το κάνουμε τώρα;».