Η Ελλάδα στέλνει πίσω στην Τουρκία 1450 αλλοδαπούς που δεν πήραν άσυλο - Free Sunday
Η Ελλάδα στέλνει πίσω στην Τουρκία 1450 αλλοδαπούς που δεν πήραν άσυλο

Η Ελλάδα στέλνει πίσω στην Τουρκία 1450 αλλοδαπούς που δεν πήραν άσυλο

Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex για την άμεση επιστροφή στην Τουρκία 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, κατέθεσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Ελλάδα ζήτησε να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 αλλοδαποί που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Η διαδικασία των επιστροφών προς την Τουρκία ξεκίνησε στις αρχές του 2020, οπότε έγιναν συνολικά 139 επιστροφές αλλά σταμάτησε στις 15 Μαρτίου 2020, όταν η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Δέκα μήνες μετά, υπογραμμίζει το υπουργείο,

«Οι ταχείες διαδικασίες ελέγχων για κορονοϊό στην Ελλάδα και η σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κάλεσε την Τουρκία «να ενισχύσει τις προσπάθειες στα πλαίσια της Κοινής Δήλωσης: πρώτον, στην αποτροπή διέλευσης βαρκών που ξεκινούν από τα παράλιά της με προορισμό τη χώρα μας».

Ο κ.Μηταράκης επικαλείται ως βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής», ο οποίος τονίζει ότι:

«Το ζητούμενο για την Ευρώπη είναι να κατοχυρώσει στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου έναν κοινό μηχανισμό, καθώς και το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για επιστροφές. Και να οχυρώσει, με αυτόν τον τρόπο, τις χώρες πρώτης υποδοχής απέναντι σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά και τη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών».