Με νεκροψία - νεκροτομή αναζητούνται τα αίτια θανάτου του Σήφη Βαλυράκη - Free Sunday
Με νεκροψία - νεκροτομή αναζητούνται τα αίτια θανάτου του Σήφη Βαλυράκη

Με νεκροψία - νεκροτομή αναζητούνται τα αίτια θανάτου του Σήφη Βαλυράκη

Φως στα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τον πρώην υπουργό Σήφη Βαλυράκη, αναμένεται να ρίξει το πόρισμα της νεκροψίας- νεκροτομής για τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε στο νερό από το σκάφος του με το οποίο είχε βγει στα ανοιχτά της Ερέτρειας. Σύμφωνα με τους λιμενικούς, ο Βαλυράκης γλίστρησε και χτύπησε σε κάποιο σημείο του σκάφους με αποτέλεσμα να ζαλιστεί και να χάσει την ισορροπία του πέφτοντας στο νερό ενώ η μηχανή του ήταν στο πρόσω, δηλαδή σε λειτουργία.

Οι περισσότεροι κάτοχοι φουσκωτών σκαφών με εμπειρία, όπως ο Βαλυράκης, δεν φορούν το “Smart Stop”, το υφασμάτινο βραχιολάκι με καλώδιο που φοριέται στον καρπό και είναι συνδεδεμένο με το κλειδί της μηχανής, η οποία σβήνει αυτόματα σε περίπτωση που ο οδηγός σκοντάψει από κάποιο τράνταγμα ή γλιστρήσεις πάνω στη βάρκα.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι τόσο ευαίσθητος αλλά δεν επιτρέπει περαιτέρω κινήσεις πέρα από την πλοήγηση του σκάφους, με αποτέλεσμα οι έμπειροι πλοηγοί να μην τον χρησιμιοποιούν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή χθες το πρωί ήταν ότι πιθανόν τα χτυπήματα να προκλήθηκαν από την προπέλα του σκάφους όταν ο πρώην υπουργός έπεσε στη θάλασσα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Διαπιστώθηκαν χτυπήματα στο πρόσωπο, ειδικά ένα από αυτά είναι σοβαρό, και έχει αποκολληθεί μέρος αυτού, τα οποία ενδεχομένως να προκλήθηκαν από την προπέλα ενώ είχε ακρωτηριαστεί δάχτυλο του αριστερού χεριού του.

Οι Λιμενικές αρχές εκτιμούν είτε ότι γλίστρησε είτε ότι είχε λιποθυμικό επεισόδιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν ο πρώην υπουργός αντιμετώπιζε ένα καρδιακό πρόβλημα ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη να χτυπήθηκε από άλλο, καθώς και το σενάριο να κολύμπησε.

Όταν εντοπίστηκε το σκάφος προασαραγμένο, η μηχανή του ήταν στο πρόσω, ήταν σε λειτουργία. Μέσα σε αυτό βρέθηκαν δύο ψαροντούφεκα ενώ η σορός παρασύρθηκε στο νησάκι από τους νοτιάδες που έπνεαν στην περιοχή.

«Δεν μπορούσα να δω αν είναι χτυπημένος. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εκδοχή ότι χτύπησε από προπέλα, ήταν γνώστης», δήλωσε ο Πέτρος Μίγγος, ένας από τους ψαράδες που συμμετείχε στην επιχείρηση εντοπισμού του πρώην υπουργού.

Ο Μίγγος ανέφερε ότι βγήκε από το λιμάνι γύρω στις 18.20 όταν τον ειδοποίησε το Λιμενικό προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες και πέντε λεπτά αργότερα τον ειδοποίησε το αδερφός του ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή με άλλο σκάφος, ότι βρήκε την βάρκα. Ο κ. Μίγγος εκτιμά ότι ο Σήφης Βαλυράκης ίσως να ζαλίστηκε και να έπεσε στη θάλασσα και επισημαίνει ότι τη σορό Βαλυράκη εντόπισαν οι άνδρες του Λιμενικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό αξιολογεί δύο αυτόπτες μαρτυρίες, o πρώτος από τους οποίους δήλωσε ότι είδε το σκάφος «να φέρνει σβούρες» και ο δεύτερος ότι είδε το σκάφος να κατευθύνεται προς το «Νησί των Ονείρων» ή Πεζονήσι. Οι Λιμενικοί θεωρούν ότι οι”σβούρες” ήταν ο λόγος που προκλήθηκαν από την προπέλα τα μοιραία κτυπήματα.