Δέσμευση Πλακιωτάκη στην οικογένεια Βαλυράκη ότι δεν μείνει σκιά στην έρευνα του θανάτου του - Free Sunday
Δέσμευση Πλακιωτάκη στην οικογένεια Βαλυράκη ότι δεν μείνει σκιά στην έρευνα του θανάτου του

Δέσμευση Πλακιωτάκη στην οικογένεια Βαλυράκη ότι δεν μείνει σκιά στην έρευνα του θανάτου του

Τη διαβεβαίωση ότι θα μείνει καμία σκιά και ο φάκελος της έρευνας για τον θάνατο του πρώην Υπουργού Σήφη Βαλυράκη, «θα πάει στον εισαγγελέα», έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας στο protothema.gr, τις αιτιάσεις της οικογένειας Βαλυράκη για τις συνθήκες θανάτου του.

Η δήλωση του κ.Πλακιωτάκη έχει ως εξής:

«Ήδη το λιμενικό τμήμα στην Ερέτρια διενεργεί προανάκριση. Θα υπάρξει γνωμάτευση ιατροδικαστή και θα υπάρχει και έκθεση πραγματογνώμονα. Εμείς ως λιμενικό δεν θα αφήσουμε καμία σκιά και κανένα υπονοούμενο για το συγκεκριμένο περιστατικό. Γίνονται όλες οι ενέργειες έτσι ώστε να χυθεί άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση γι' αυτό καλό είναι να μην διαρρέονται διάφορα. Όλα θα ληφθούν υπόψη και ο φάκελος θα πάει στον  εισαγγελέα».

Της δήλωσης του κ.Πλακιωτάκη, είχε προηγηθεί επιστολή που του είχε στείλει η σύζυγος του πρώην Υπουργού Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Δυο μέρες μετά το τραγικό γεγονός που οδήγησε στην απώλεια της ζωής του αείμνηστου συζύγου μου, οι άνθρωποι στη μικρή κοινωνία της Ερέτριας μιλούν και ίσως καταθέτουν στην τοπική αρχή στοιχεία για την εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, που σημαίνει ότι είναι ισχυρή αν όχι βέβαιη εκδοχή της ανθρωποκτονίας.

Τα επαγγελματικά σκάφη στην περιοχή είναι λίγα και πολύ λιγότερα αυτά που βρίσκονταν στη θάλασσα κατά το χρόνο του συμβάντος.

Σας ζητούμε λοιπόν να ενεργήσετε άμεσα έτσι ώστε οι έρευνες να επισπευσθούν και να ενισχυθούν για να μην επικρατήσει η λήθη και η συγκάλυψη.

Με τιμή Ασημίνα Βαλυράκη».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Κ.Πλακιωτάκης, διαβεβαίωσε τη σύζυγο του Σήφη Βαλυράκη ότι θα εξεταστεί εξονυχιστικά κάθε πτυχή της υπόθεσης.

Ο υπουργός φέρεται να είπε στην κυρία Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη ότι είναι τεράστια η εμπειρία που διαθέτουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και θα διερευνηθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια γύρω από την υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού. «Ό,τι υπάρχει, θα εντοπιστεί», της ξεκαθάρισε ο υπουργός, ενώ η ίδια τον ευχαρίστησε για την κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και για το προσωπικό ενδιαφέρον του.

Κάτοικος της Ερέτριας που ήταν στο λιμάνι της πόλης κατέθεσε στα στελέχη του λιμεναρχείου της περιοχής, πως είδε τον πρώην υπουργό να λογομαχεί με έναν άλλο άνδρα πάνω σε ένα φουσκωτό.

Εικάζεται πως πρόκειται για ντόπιο επαγγελματία ψαρά δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, κοντά στο λιμάνι, ψαρεύουν μόνο τα τοπικά καϊκια, περίπου δέκα στον αριθμό. Απ’ αυτά, τα μισά ασχολούνται αυτή την εποχή ενεργά με την αλιεία και ο καθένας έχει τα «χωράφια» του.

Μάλιστα αυτή την εποχή με το lockodown και τις ισχύουσες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και στο ψάρεμα, τα νεύρα των ψαράδων είναι ιδιαίτερα τεντωμένα και δεν λείπουν οι προστριβές και οι διαπληκτισμοί με τις Αρχές.

«Ένα σκάφος χρώματος λευκού γύρω στα επτά μέτρα ήταν πλησίον του φουσκωτού σκάφους του Σήφη Βαλυρακη. Είχαν έναν λεκτικό διαπληκτισμό. Έκανε δυο κύκλους από το φουσκωτό και έφυγε», είπε στην κατάθεσή του στα στελέχη του λιμενικού.Όταν οι αρμόδιοι τον ρώτησαν αν είδε τον πρώην υπουργό να πέφτει στη θάλασσα, ο κάτοικος της περιοχής που βρισκόταν στη στεριά ανέφερε «όχι δεν τον είδα να πέφτει» ενώ απάντησε αρνητικά και στην ερώτηση αν είδε την προπέλα του σκάφους να χτυπάει τον πρώην υπουργό.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Γιώργος Σπύρου, τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν και άλλοι μάρτυρες που είδαν το περιστατικό, το οποίο περιέγραψε και ο ίδιος:

«Ενώ επέβαινε στο μικρό του φουσκωτό, συναντήθηκε με αλιευτικό σκάφος, μήκους περίπου 8 μέτρων, λευκού χρώματος, το πλήρωμα του οποίου άσκησε λεκτική βία και προχώρησε σε επιθετική συμπεριφορά, κάνοντας κύκλους γύρω από το σκάφος του κ. Βαλυράκη, προκαλώντας μεγάλο κυματισμό, κοντά στο Νησί των Ονείρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του στο νερό και την κατάληξη του σκάφους στα βράχια, ακυβέρνητο».

Όπως σημείωσε ο κ. Σπύρου, αυτές δεν είναι εικασίες, καθώς ο άνθρωπος που τα αναφέρει, κατέθεσε στις Αρχές. «Προσήλθε και σε μένα και μου είπε λεπτομέρειες για όσα είδε. Δεν υπάρχει μόνο ένας αυτόπτης που κατέθεσε λεπτομερώς, αλλά υπάρχουν κι άλλοι μάρτυρες που είδαν το ίδιο περιστατικό από πιο μακριά», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη έκανε μάλιστα έκκληση στον δράστη να εμφανιστεί από μόνος του στις Αρχές, απαλύνοντας παράλληλα και τον πόνο της οικογένειας. Εκτίμησε  δε ότι δεν θα αργήσει πολύ να εντοπιστεί το εν λόγω αλιευτικό, καθώς υπάρχουν πολύ λίγα στην περιοχή με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψαν οι μάρτυρες.

«Υπάρχουν πολύ λίγα αλιευτικά με αυτό το μήκος, ξέρω πού ελλιμενίζονται, ξέρω την ώρα του συμβάντος, υπάρχουν θεάσεις που συλλέγονται.  Δεν θα αργήσει πολύ να εντοπιστεί το αλιευτικό. Είναι θέμα χρόνου», τόνισε ο κ. Σπύρου.Εξάλλου, ο δικηγόρος εκτίμησε ότι είναι απίθανο ο Σήφης Βαλυράκης να χτυπήθηκε από τη δική του προπέλα γιατί καθόταν στο μπαλόνι, άρα έπεσε στο πλάι, όπως είπε.

«Αυτό θα πιστοποιηθεί από την ιατροδικαστική εξέταση. Θα ταυτοποιηθεί και το είδος της προπέλας. Άλλωστε, για αυτό αναβλήθηκε και η κηδεία του». Όσο για τα κίνητρα του δράστη είπε ότι πιθανόν να έχουν να κάνουν με την επαγγελματική του στάση και την ιδιοκτησιακή του αντίληψη για τη θάλασσα, που προκαλεί εχθρική στάση προς τους μη επαγγελματίες ψαράδες.